Κυριακή 06.10.2024
More

    Ελεύθερα στα μουσεία στις 21 κάθε μήνα

    Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι, την 21η κάθε μήνα, μέχρι και τον Δεκέμβριο, η είσοδος στα μουσεία αρμοδιότητάς της (το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και τα παραρτήματά του  Φετιχιέ Τζαμί, «Θησαυροφυλάκιο», «Πυριτιδαποθήκη» και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος», στο Κάστρο, στην εσωτερική ΝΑ ακρόπολη Ιτς Καλέ) είναι ελεύθερη, καθώς συμμετέχει στην Δράση Εθνικής Εμβέλειας «21», με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 (#greece2021 και #drasi21).

    Οι εκθέσεις

    Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στον εορτασμό της εθνικής επετείου με τρεις περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες παρατείνονται έως και  τον Δεκέμβριο:

    – Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων «Δημήτριος Κωνστάντιος». Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων, με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, στους Ευρωπαίους περιηγητές και τους Ηπειρώτες ευεργέτες. Βασικούς άξονες της έκθεσης αποτελούν εμβληματικά έργα, ιδιαίτερου συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα (αντίγραφο Καπεσόβου) και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold’s Pilgrimage (1812).

    – Αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και στο «Θησαυροφυλάκιο» στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για σπονδυλωτή έκθεση με ταυτόχρονη παρουσίαση αργυρών αντικειμένων λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού, από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων, σε  εννέα Μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό, «Κώστας Φρόντζος», Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου). Σκοπός της έκθεσης είναι η διαχρονική ανάδειξη της τέχνης της αργυροτεχνίας, που άνθισε κυρίως από τον 17ο αιώνα και εξής.

    – Ήπειρος, μητροπόλεις, αποικίες. Στα άκρα του αρχαίου κόσμου, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «Διώνη». Οι υλικές μαρτυρίες, κεραμική, χάλκινα σκεύη, νομίσματα, χρησμοδοτικά ελάσματα, από ανασκαφές της Ηπείρου, δηλώνουν τις σχέσεις οικισμών, όπως της Βίτσας, του Λιατοβουνίου, της Εξοχής, και ιερών, όπως του μαντείου της Δωδώνης, είτε με τα μητροπολιτικά κέντρα της Κορίνθου και της Αθήνας, είτε με τις αποικίες της Αμβρακίας, της Κέρκυρας, του Τάραντα, των Συρακουσών.

    * Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.30- 15.30, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089

    * Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και Παραρτήματα, Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.00- 20.00, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2561025989.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ