Τρίτη 28.06.2022
More

  100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

  Κύκλος εκδηλώσεων από το δήμο, το ΠΚΔΙ και το ΔΗΠΕΘΕ

  Το  2022 αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και συνεκδοχικά από τον βίαιο και αναγκαστικό τερματισμό της Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας.

  Ο Ελληνισμός της Ανατολής αποτέλεσε για αιώνες οργανικό κομμάτι του Ελληνισμού και ανέπτυξε εύρωστες κοινότητες και μνημεία του παγκόσμιου αρχαίου ελληνικού, χριστιανικού και νεότερου πολιτισμού.

  Το τέλος της παρουσίας του ελληνισμού στον χώρο της Μικράς Ασίας συνοδεύτηκε από την καταστροφή αλλά παράλληλα και με την μεταφορά του υλικού και -κυρίως- του άυλου πολιτισμού.

  Ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ, θα τιμήσουν με δύο μεγάλους κύκλους εκδηλώσεων την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστρο, με τοβ πρώτο κύκλο να ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα και θα καλύψει όλο το διάστημα του καλοκαιριού και ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

  Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να αναδειχθούν οι πτυχές ενός από τα πιο τραυματικά γεγονότα της Νεοελληνικής ιστορίας και του αποτυπώματος που άφησαν στην διαμόρφωση του ελληνικού κράτους.

  Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με τη διοργάνωση Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός για το οποίο ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα.

  Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουνίου με θέμα “Ο Πολιτισμικός Πλούτος των Μικρασιατών” στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής” στα παλιά σφαγεία. Πρόκειται για ένα διήμερο που φωτίζει γνωστές αλλά και λιγότερο γνωστές πτυχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού και στο οποίο συμμετέχουν επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές.

  Ταυτόχρονα με το συνέδριο όπως έκανε γνωστό η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Στεφάνου με θέμα: «Σκυφτοί και κουρασμένοι με τα χέρια σαν ανοιχτά φτερά», ένα αφιέρωμα στους Ζεϊμπέκηδες.

  Επίσης, την Κυριακή 26 Ιουνίου το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογος Καππαδόκων Κόνιτσας «Οι Ρίζες», θα παρουσιάσουν το δεύτερο μέρος της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης Μνήμη και τιμή στο Μικρασιατικό Ελληνισμό».

  Η επιμέλεια και ο συντονισμός της εκδήλωσης είναι των Ηλία Γκαρτζονίκα, Νίκου Νούσια και Βασίλη Ράπτη.

  Το Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής που ξεκίνησε πέρσι συνεχίζεται και φέτος με την θεματική του να αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από μουσικά σύνολα που θα παρουσιάσουν διαφορετικές πτυχές του Μικρασιατικού τραγουδιού.

  Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 18 έως και την Κυριακή 25 Ιουλίου σε διαφορετικά σημεία της πόλης με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

  Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με το έργο «Μάθημα Ιστορίας» του Σάκη Σερέφα, μια δραματική κωμωδία που ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς.

  «Το ΔΗΠΕΘΕ στοχεύει στην αφύπνιση της ιστορικής μας συνείδησης σε μία πραγματικά κρίσιμη χρονική περίοδο», τόνισε η Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Χριστίνα Κωτσαντή.

  Το «Μάθημα Ιστορίας» σκηνοθετεί ο Δημήτρης Πετρόπουλος, τα Σκηνικά – Κοστούμια είναι της Μαρίνας Κωνσταντινίδη ενώ πρωταγωνιστούν η Αφροδίτη Αθανασιάδου και ο Χρήστος Χρήστου. Όπως έκανε γνωστό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Χάρης Πεχλιβανίδης, η πρεμιέρα θα γίνει στις 20 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο Φρόντζου.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ