Τετάρτη 25.05.2022
More

  Δώρισε όργανα, δώρισε ζωή

  Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο

  Παρά το γεγονός ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε την σημασία της δωρεάς οργάνων, ελάχιστοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να προχωρήσουν την διαδικασία και να γίνουν οι ίδιοι δωρητές οργάνων. Το ίδιο ισχύει και για δότες μυελού των οστών

  Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα 1.300 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. 14.000 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Την ίδια ώρα σχεδόν κάθε λεπτό κάποιος συνάνθρωπός μας διαγνώσκεται με καρκίνο του αίματος. Η οξεία λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία. Για πολλούς από τους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αυτά είναι μόνο μερικά στοιχεία…που δείχνουν ότι παρά την καλή πρόθεση λίγοι αποφασίζουν να πράξουν την μέγιστη πράξη της δωρεάς.

  Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι ο κύριος στόχος της  εκδήλωσης που διοργανώνει την Τετάρτη, στις 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο ο δήμος Ιωαννιτών, υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

  «Η δωρεά οργάνων αποτελεί μία προσφορά ύψιστης σημασίας. Ο Δήμος ολοκληρώνει την εκστρατεία ενημέρωσης με την εκδήλωση της Τετάρτης που εντάσσεται στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μία εκδήλωση που στοχεύει στο μέλλον, στην προοπτική για την επόμενη μέρα» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

  Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση τόνισε ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στη δωρεά οργάνων.

  «Είναι γεγονός ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά στην προσφορά συμπαγών οργάνων από αποβιώσαντες δότες, παρότι οι περισσότεροι Έλληνες τοποθετούμε ψηλά στο σύστημα αξιών μας τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων. Η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την ιδανική θεραπεία για την ανεπάρκεια νεφρών. Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και οκτώ άνθρωποι που χρειάζονται ένα μόσχευμα για να ζήσουν και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους» υπογράμμισε η κ. Ντουνούση.

  Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε και η επίκουρη καθηγήτρια αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ και αφορά τους δότες μυελού των οστών.

  «Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα 300.000 δότες έτσι ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση να βρίσκει μόσχευμα στη χώρα μας. Με την δράση του Δήμου ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης και να γίνουν δότες μυελού των οστών για να χαρίσουν ζωή στο συνάνθρωπό μας. Ο δότης δωρίζει ελάχιστα κύτταρα. Είναι μία διαδικασία ανώδυνη και ακίνδυνη» υπογράμμισε η κα. Χατζημιχαήλ.

  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

  Ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης που γίνεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και με τη συμμετοχή της 6ης ΥΠΕ.

  Πρόγραμμα Χαιρετισμοί: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος

  Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου. Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων. Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής 6ης ΥΠΕ. Άννα Μπατιστάτου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Καθηγητής Αιματολογίας, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΠΓΝΠ, Διευθυντής του ΚΕΔΜΟΠ- «Χάρισε ζωή»

  Ομιλητές: Αρχιμ. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, Εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης. Ιωάννης Μπολέτης, Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Στέλιος Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Μιχάλης Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Π.Γ.Ν.Ι. «Η εμπειρία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων».Γιώργος Αποστόλου, Ψυχίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ του ΠΓΝΙ «Μια προσωπική μαρτυρία».

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ