Παρασκευή 12.07.2024
More

  Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία»: Δε χρειαζόμαστε ουσίες για να περάσουμε καλά

  Το μήνυμα ότι δε χρειαζόμαστε ουσίες για να περάσουμε καλά, επιλέγει να στείλει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Ιωαννίνων «Σχεδία», που, με αφορμή τη σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, οργανώνει μια συναυλία με δυο γιαννιώτικα μουσικά σχήματα την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

  Οι The Great Escape project και οι Dire Straits Live Tribute θα αναλάβουν να ταξιδέψουν μουσικά όσους βρεθούν μετά τις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, σε μια συναυλία με ελεύθερη είσοδο.

  «Σκεφτήκαμε ως Κέντρο Πρόληψης να μην οργανώσουμε άλλη μία ημερίδα με ομιλίες, αλλά να προκαλέσουμε και να προσκαλέσουμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας για να διασκεδάσουμε χωρίς ουσίες. Γιατί, το να περνάς καλά, δεν είναι συνυφασμένο με τη χρήση ουσιών. Αυτό, λοιπόν, είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε σε όλους τους Γιαννιώτες και τους περιμένουμε για να χαρούμε την όμορφη παρέα και να απολαύσουμε μουσική κάτω από το φως του φεγγαριού, χωρίς να χρειαζόμαστε ουσίες», ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα.

  Το μήνυμα ότι η χαρά της ζωής βρίσκεται σε μικρές ευχάριστες στιγμές και όχι σε μία έντονη ευχάριστη στιγμή, που διαρκεί όσο η επίδραση μιας ουσίας, έστειλε, από την πλευρά του, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Βασίλης Κούτρας. «Αυτό το οποίο θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας και είναι το μήνυμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης για μένα, είναι ότι πάντα στα παιδιά λέμε τι δεν πρέπει να κάνουν, αλλά δεν τους λέμε ποτέ τι πρέπει να κάνουν. Για εμάς, το σημαντικό είναι να έρθουν ταυτόχρονα γονείς και παιδιά και να διασκεδάσουν όλοι μαζί, ακούγοντας μουσική και περνώντας το μήνυμα ότι στη ζωή τι χρειαζόμαστε; Μικρές ευχάριστες στιγμές και όχι μία τεράστια έντονη ευχάριστη στιγμή, η οποία μετά από λίγο θα χαθεί, μόλις παρέλθει η επίδραση της ουσίας. Οπότε αυτό χρειαζόμαστε. Να μοιραζόμαστε πράγματα με τα παιδιά μας, να περνάμε καλά και είναι επιλογή του καθένα πώς προσεγγίζει τη μουσική», τόνισε.

  Ο κ. Κούτρας αναγνώρισε ότι υπάρχει μια συσχέτιση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών με την ψυχαγωγία, κάτι που αποτυπώνεται και στις ουσίες οι οποίες καταναλώνονται, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι άνθρωποι, που επιλέγουν να μπαίνουν σε διαδικασίες εξαρτητικές με σκοπό την έντονη ευχαρίστηση, στην πραγματικότητα μπαίνουν σε καταστροφικές στρατηγικές.

  «Τα τελευταία χρόνια μειώνεται η χρήση οπιούχων με κύρια έκφραση την ηρωίνη, αλλά αυξάνονται πάρα πολύ οι διεγερτικές ουσίες, κυρίως κοκαΐνη αλλά και συνθετικά ναρκωτικά, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία που μοιάζει ας πούμε το Ecstasy. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι τυχαίες. Σχετίζονται με το πώς εξελίσσονται οι διάφορες κουλτούρες σε σχέση με τη ζωή μας. Η πραγματικότητα είναι ότι, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διεγερτικές ουσίες, το κάνουν για να αισθανθούν έντονη ευχαρίστηση, γιατί όλες αυτές οι ουσίες δρουν στα κέντρα ευχαρίστησης και φυσικά αλλάζει η αντίληψη σε σχέση με το  τι είναι αυτό το οποίο είναι σημαντικό. Οι ουσίες αυτές, πέρα από διεγερτικές και πέρα από την πρόκληση ευφορίας, έχουν ακόμα μία ιδιότητα, να βγάζουν feelings, δηλαδή μία αίσθηση ότι εγώ βρίσκομαι σε ένα χώρο που όλοι είναι καλοί άνθρωποι τους αγαπάω και με αγαπάνε. Αυτό, βέβαια, είναι μία ψευδαίσθηση, που όμως δημιουργεί την αίσθηση ότι ανήκεις σε έναν κόσμο, που ο κόσμος αυτός είναι καλύτερος», ανέφερε.

  Τα δύο μουσικά σχήματα ανέλαβε να παρουσιάσει ο μουσικός Ανδρέας Ραβάνογλου, προσκαλώντας με τη σειρά του το κοινό σε μια απολαυστική μουσική βραδιά. Το Great Escape project δημιουργήθηκε στα Γιάννενα το 2017 και αποτελείται από τους Θωμά Μήτση (μπάσο, loops) και Κωνσταντίνα Νάστου (φωνή). Το project ασχολείται και περιστρέφεται γύρω από τη soul, pop, rock και funk μουσική. Το σχήμα Dire Straits Live Tribute – The Sultans of Swing δημιουργήθηκε το 2017 στα Γιάννενα από μέλη των Deans και αποτελείται από τους Βαγγέλη Μπουλουχτσή (κιθάρα, φωνητικά), Γιώργο Δημητριάδη (lead κιθάρα), Ανδρέα Ραβάνογλου (drums) και Άγγελο Μπότσιο (μπάσο). Guest η Κωνσταντίνα Νάστου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ