Πέμπτη 13.06.2024
More

  Σε ρυθμούς Αποκριάς όλα τα Βόρεια Τζουμέρκα

  Σε ρυθμούς Αποκριάς μπαίνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με τους πολιτιστικούς συλλόγους να ετοιμάζονται για το άναμμα της τζαμάλας ή της Δέπω, όπως ονομάζεται σε πολλά χωριά των Κατσανοχωρίων, την αναβίωση παραδοσιακών δρώμενων, ενώ στα Πράμαντα θα οργανωθεί και φέτος καρναβαλική παρέλαση.

  Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και την Καθαρά Δευτέρα, με το σαρακοστιανό τραπέζι να στρώνεται στις περισσότερες τοπικές κοινότητες. Ο Δήμος Βορείων Τζουμερκων θα διαθέσει κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που με τη σειρά τους θα τα προσφέρουν δωρεάν σε ντόπιους και επισκέπτες.

  Το Πραμαντιώτικο Καρναβάλι

  Πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων αποτελεί το Πραμαντιώτικο Καρναβάλι, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου στα Πράμαντα.

  Η έναρξη της καρναβαλικής παρέλασης θα γίνει στις 3 το μεσημέρι από τη συνοικία «Μπούγα» και θα καταλήξει μία ώρα αργότερα στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων, όπου θα αναβιώσουν παραδοσιακά δρώμενα, όπως το γαϊτανάκι και ο «καλατζής», ενώ θα υπάρχει και μουσικό πρόγραμμα με Dj. Παράλληλα, θα υπάρχουν παραδοσιακά κεράσματα με τσίπουρο «Ευδοξία» και τυροκομικά «Μπούτζας».

  Στις 7 το απόγευμα θα ανάψει στην πλατεία η Τζαμάλα και τη σκυτάλη της διασκέδασης θα πάρει η “The Band Instrument” με latin και ελληνικά τραγούδια, για να ακολουθήσει παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα. Το κρασί θα ρέει άφθονο, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων θα ετοιμάσει έναν πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακές πίτες.

  Το γλέντι θα συνεχιστεί την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, με τα Κούλουμα να γιορτάζονται στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα διασκεδάσουν με παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα.

  Κάθε χωριό και φωτιά

  Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα οργανωθούν και στις μεγαλύτερες κοινότητες του Δήμου την Κυριακή 17 Μαρτίου, με τους κατά τόπους συλλόγους να στήνουν γλέντια γύρω από τις φωτιές.

  Δ.Ε. Κατσανοχωρίων

  • Ελληνικό: Στις 7.30 το απόγευμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνικού θα ανάψει Τζαμάλα στην κεντρική πλατεία, προσφέροντας κρασί, παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.
  • Καλέντζι: Στις 7 το απόγευμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλεντζίου θα ανάψει τη «Δέπω» και θα προσφέρει κρασί.
  • Πλαίσια: Στις 7 το απόγευμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαισίων θα ανάψει τη «Δέπω» στην πλατεία του χωριού, όπου θα στηθεί ένας μπουφές και θα προσφέρεται κρασί.
  • Πηγάδια: Στις 8 το βράδυ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγαδίων θα ανάψει Τζαμάλα και θα προσφέρει κρασί.
  • Μονολίθι: Στις 8 το βράδυ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονολιθίου θα ανάψει Τζαμάλα στην πλατεία του χωριού και θα προσφέρει κρασί.
  • Πλατανούσα: Στις 7 το απόγευμα, θα ανάψει Τζαμάλα στην πλατεία του χωριού και θα προσφέρει κρασί.

  Δ.Ε. Τζουμέρκων

  • Χουλιαράδες: Στις 7 το απόγευμα, η Φιλοπρόοδος Αδελφότητα Χουλιαράδων «Αγία Παρασκευή» θα ανάψει Τζαμάλα στην πλατεία του χωριού και θα προσφέρει κρασί.
  • Μιχαλίτσι: Στις 7 το απόγευμα, η Αδελφότητα Μιχαλιτσίου «Ο Άγιος Νικόλαος» θα ανάψει Τζαμάλα στην πλατεία του χωριού και θα προσφέρει κρασί.
  • Βαπτιστής: Στη 1 το μεσημέρι η Αδελφότητα Βαπτιστή «Ο Άγιος Ιωάννης» θα ανάψει Τζαμάλα και θα προσφέρει κρασί, παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.

  Δ.Ε. Ματσουκίου

  Ματσούκι: Στις 7 το απόγευμα, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ματσουκίου θα ανάψει Τζαμάλα στην πλατεία του χωριού, όπου θα υπάρχουν κρασί και σουβλάκια.

  Δ.Ε. Καλαρρυτών

  Καλαρρύτες: Στις 7.30 το απόγευμα θα ανάψει Τζαμάλα στην πλατεία του χωριού και θα προσφέρει κρασί.

  Κούλουμα με σαρακοστιανά και χαρταετούς

  Εκδηλώσεις θα γίνουν σε πολλά χωριά και την Καθαρά Δευτέρα για να γιορταστούν τα Κούλουμα, με φασολάδα, λαγάνες, χαλβά και άφθονο κρασί. Και φυσικά, καιρού επιτρέποντος και ανέμου βοηθούντος, θα πετάξουν και οι χαρταετοί.

  • Δ.Ε. Κατσανοχωρίων: Παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα θα προσφέρουν στις 11 το πρωί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καλεντζίου, Κωστητσίου, Πλαισίων, Πηγαδίων, Μονολιθίου και Πλατανούσας.
  • Δ.Ε. Τζουμέρκων: Στις 11 το πρωί παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα θα προσφέρουν ο Αγαθοεργός Σύλλογος Πετροβουνίου «Ο Κατσαντώνης», ο Σύλλογος Ποτιστικών «Το Λούτζινο», ο Σύλλογος Παλαιοχωριτών Ιωαννίνων, η Αδελφότητα Μιχαλιτσίου «Ο Άγιος Νικόλαος» και η Φιλοπρόοδος Αδελφότητα Χουλιαράδων.
  • Δ.Ε. Βαθυπέδου: Παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο Βαθύπεδο, στις 11 το πρωί.
  • Δ.Ε. Συρράκου: Παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο Συρράκο, στις 11 το πρωί.
  • Δ.Ε. Καλαρρυτών: Στις 11 το πρωί αναβίωση του «Τέγου» (Καρνάβαλος), με περιφορά στα καλντερίμια του χωριού και στη συνέχεια το κάψιμο στην πλατεία του χωριού. Θα προσφερθούν παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ