Τρίτη 27.02.2024
More

  «Μνήμες σαν βροχή»

  Τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944 οι Γιαννιώτες Εβραίοι συγκεντρώθηκαν δίπλα στη λίμνη της πόλης. Ανάμεσά τους βρισκόταν και μια νεαρή γυναίκα, η Εσθήρ Γκαμπάι μαζί με το σύζυγό της Ιακώβ και άλλα μέλη της οικογένειάς της.

  Τη συγκλονιστική στιγμή της σύλληψής τους, που βασίζεται στα φωτογραφικά τεκμήρια της εποχής, απεικονίζει η Λένα Ναυρόζογλου στο έργο της Μνήμες σαν βροχή, φιλοτεχνημένο ειδικά για το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Η σύνθεσή της αποτελεί ένα συνδυασμό ρεαλιστικής απεικόνισης, συμβολικής αναπαράστασης και βιωματικής ερμηνείας των γεγονότων που οδήγησαν στον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.

  Οι ανθρώπινες μορφές προέρχονται απευθείας από τα ιστορικά τεκμήρια.

  Στο έργο της αυτό όμως υποτάσσει την καλλιτεχνική της ιδιοσυγκρασία στις ανάγκες της ιστορίας. Εξάλλου δεν υπάρχει τίποτε πιο σπαρακτικά εκφραστικό από τα πρόσωπα των ανθρώπων που κλαίνε από φόβο για τα μελλούμενα. Τα χαρακτηριστικά τους η καλλιτέχνιδα τα αποδίδει με μολύβι, ενώ με ξυλομπογιές ζωγραφίζει τα ενδύματά τους. Τα χρώματα είναι ζωντανά όπως ζωντανή έχει παραμείνει και η μνήμη τους, η ανάμνηση κάθε χαμένης ψυχής, κάθε ξεκληρισμένης οικογένειας. Μόνο η μορφή ενός στρατιώτη δεν είναι χρωματισμένη, ούτε διαθέτει χαρακτηριστικά. Στέκει σκοτεινός, ένοπλος και απρόσωπος σύμβολο του εφιαλτικού καθεστώτος που είχε κατακτήσει και την Ελλάδα. Το καμιόνι που θα τους μετέφερε στο θάνατο απεικονίζεται κόκκινο: σαν ήδη βαμμένο με το αίμα τους.

  Με το έργο της Λένας Ναυρόζογλου Μνήμες σαν βροχή τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων «επιστρέφουν», 74 χρόνια μετά, κοντά στον τόπο της σύλληψής τους, στο σπίτι της Εσθήρ.

  Διάρκεια έκθεσης: 02.01.2020 – 30.01.2020

  Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Σούτσου 26  Τηλέφωνο:2651036517Email: idrymagani@gmail.com

  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

  Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ