Κυριακή 21.07.2024
More

  Ιστορικές διαδρομές μέσα από σπάνια μετάλλια και παράσημα

  Σπάνια μετάλλια και παράσημα κατά κύριο λόγο από χώρες του εξωτερικού, τμήμα της μοναδικής συλλογής της οικογένειας Νικόλαου Κόντου εκτίθενται εδώ και λίγες ημέρες στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή στην οδό Σούτσου.

  Η οικογένεια Κόντου από το 1878 μέχρι προσφάτως λειτουργούσε και ήταν ένα από τα σημαντικότερα χρυσοχοεία – παλαιοπωλεία της πόλης στην οδό Αβέρωφ με την επωνυμία «ΚONTOC».

  Τα μετάλλια και τα παράσημα αποτελούν σύμβολα αναγνώρισης και τιμής που απονέμονται σε πολίτες για τις εξαιρετικές επιδόσεις ή τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν.

  Ο στόχος τους είναι πολύπλευρος και ποικίλος, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Λειτουργούν ως αναγνώριση της αξίας και της προσπάθειας που ένας πολίτης έχει επιδείξει σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

  Όπως ανέφερε ο κ. Κόντος τον οποίο συναντήσαμε στο χώρο της έκθεσης το πρωί της Τετάρτης, κάποια εκ των εκθεμάτων έχουν ιστορία τριών και πλέον αιώνων, που περιήλθαν στην κατοχή της οικογένειας στη διάρκεια των ετών, ξεκινώντας από τον πατέρα του και στη συνέχεια από τον ίδιο.

  «Σχεδόν κανένα από τα εκθέματα και όσα ανήκουν στη συλλογή μας, δεν μας παραχωρήθηκε. Τόσο ο πατέρας μου που ξεκίνησε, όσο και εγώ, τα αγοράζαμε. Τα περισσότερα τα έφεραν στο μαγαζί που διατηρούσαμε για να τα πουλήσουν. Είχαν συναισθηματική αξία, όμως ο κόσμος αυτός που προερχόταν κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ζούσε δύσκολες καταστάσεις και υπήρχαν μεγάλες ανάγκες», ανέφερε ο κ. Κόντος.

  Τα μετάλλια

  Η ιστορία των μεταλλίων και των παρασήμων είναι πολύ παλιά, με την απαρχή τους να έχει αφετηρία της στην αρχαιότητα. Στις αρχές, χρησιμοποιούνταν ως αναγνώριση του θάρρους και της αξίας των στρατιωτών στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχουν αναπτυχθεί πολλά συστήματα απονομής και σχεδιασμού μεταλλίων και παρασήμων σε διάφορους πολιτισμούς και διαφορετικές περιόδους. Σήμερα, συνεχίζουν να είναι σημαντικά σύμβολα τιμής και αναγνώρισης σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, πολιτικής, αθλητικής και πολιτιστικής ζωής.

  Υπάρχουν πολλά είδη μεταλλίων και παράσημων, καθώς και ποικιλία στις ιστορικές και πολιτιστικές τους ρίζες.

  1. Στρατιωτικά Μετάλλια: Απονέμονται σε στρατιωτικούς για θάρρος, αξιοπρέπεια και υπηρεσία.

  2. Πολιτικά Μετάλλια: Απονέμονται για πολιτικές και δημόσιες υπηρεσίες.

  3. Αθλητικά Μετάλλια: Απονέμονται σε αθλητές για τις επιδόσεις τους σε αθλητικούς αγώνες.

  Τα παράσημα

  Τα παράσημα, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως μικρότερα σε μέγεθος από τα μετάλλια και συχνά φοριούνται πάνω σε στολές ή εμφανίσεις ως ένδειξη του κατά κάποιο τρόπο κοινωνικού καθεστώτος. Η απονομή ενός μεταλλίου ή ενός παράσημου είναι ένας τρόπος να αναδειχθεί η επιτυχία και η αφοσίωση ενός πολίτη σε διάφορους τομείς όπως ο αθλητισμός, η στρατιωτική υπηρεσία, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η τέχνη, η υπηρεσία προς την κοινότητα κ.λπ.

  Επιπλέον, μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα είδος κινήτρου για την προσπάθεια και την ανάπτυξη. Η προοπτική της απόκτησης ενός μεταλλίου μπορεί να ενθαρρύνει τα άτομα να εργαστούν πιο σκληρά, να διακριθούν στον τομέα τους και να επιδιώξουν την αριστεία. Τέλος, τα μετάλλια και τα παράσημα έχουν και έναν συμβολικό ρόλο, καθόσον αναφέρονται στις αξίες και στους στόχους του φορέα που τα απονέμει. Συνεπώς, αποτελούν έναν τρόπο να διατηρείται και να ενισχύεται η κοινή ταυτότητα και η ιστορία μιας κοινότητας ή μιας οργάνωσης.

  Το Ίδρυμα εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για την δωρεά.

  Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης έχουν ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 – 14.00 Τετάρτη: 18.00 – 21.00

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ