Παρασκευή 16.04.2021
More

  Χαιρετίζει την εγγραφή του «Πολυφωνικού Καραβανιού στην Άυλη Κληρονομιά

  Η ΠΕΔ Ηπείρου

  Χαιρετίζει την εγγραφή του «Πολυφωνικού Καραβανιού» στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (Π.Ε.Δ. Ηπείρου) και με την ιδιότητά της ως επικεφαλής εταίρος του έργου Polyphonia: «Ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της διασυνοριακής πολιτιστικής κληρονομιάς», το οποίο υλοποιείται στο Interreg Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020.

  Το έργο έχει ως στόχο την καταγραφή, διαφύλαξη και προώθηση μέσω του πολιτιστικού τουρισμού της πολυφωνικής μουσικής της Ηπείρου και Νότιας Αλβανίας.

  Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι αποτελεί σύνθετο πολιτισμικό φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στον χρόνο και τον χώρο. Αποτελεί ζωντανό στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας. Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφηκε  το 2016.

  Όπως δήλωσε πρόσφατα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ό,τι αποτελεί τη συλλογική ταυτότητα του λαού μας, είναι οι παραδόσεις μας, οι τεχνικές, οι πρακτικές, οι γιορτές που περνούν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά».

  Για την εγγραφή του «Πολυφωνικού Καραβανιού» στον Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έγινε με ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής στις 17  Δεκεμβρίου σημειώνεται πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ