Σάββατο 27.04.2024
More

    Τι μας έμαθε η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

    Ένα διήμερο συνέδριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με θέμα την τεχνογνωσία και τους προβληματισμούς που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών

    Ένα παράθυρο διαλόγου με την αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες φιλοδοξεί να ανοίξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Δωδώνης ένα διήμερο συνέδριο με θέμα την τεχνογνωσία και τους προβληματισμούς που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.

    Όπως αναφέρεται και στη σχετική πρόσκληση και είπε και η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Βαρ. Παπαδοπούλου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αφορμή στάθηκε η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κάτω κοίλου του θεάτρου και των αναλημματικών τοίχων, πριν από έναν ακριβώς χρόνο.

    Οι εμπειρίες, οι προβληματισμοί, η τεχνογνωσία, αλλά και η δεοντολογία σε όλα τα επιστημονικά στάδια θα βρεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου, που ανοίγει τις πύλες του σήμερα Τρίτη στις 9.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, ενώ την Τετάρτη θα μεταφερθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

    Η κα Παπαδοπούλου ρωτήθηκε για το εάν μέσα από τις πολυετείς πλέον εργασίες στο αρχαίο θέατρο και πέρα από την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, έχει αποκτηθεί και μία επιπλέον εργοστασιακή και αρχαιολογική γνώση και εμπειρία που μπορεί να βρει εφαρμογή σε πιλοτικό επίπεδο σε άλλες παρόμοιες αποκαταστάσεις αρχαίων θεάτρων. «Το σίγουρο είναι πως η τεχνογνωσία μπορεί να μας βοηθήσει και να μας διευκολύνει στις εργασίας για τα ανώτερα διαζώματα που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες των πετρωμάτων της Δωδώνης είναι τέτοιες που δε νομίζω ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο η γνώση που αποκτήθηκε στη Δωδώνη γιατί σε κάθε περιοχή και σε κάθε θέατρο υπάρχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αρχαιολόγοι και μέλη της Ομάδας Επίβλεψης του έργου αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο, Χαρά Καππά και Βιβή Γιούνη αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα του συνεδρίου

    Η πρώτη παρουσίαση πάντως στο συνέδριο θα έχει ως επίκεντρο τα ελάσματα της Δωδώνης, με αφορμή την πρόσφατη ένταξής τους στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ «Μνήμη του Κόσμου».

    Ακόμη ο πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Στ. Μπένος θα μιλήσει για την περίπτωση της αρχαίας Δωδώνης και των Πολιτιστικών Διαδρομών των πέντε θεάτρων της Ηπείρου. Εκτός από τις παρουσιάσεις για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης, θα παρουσιαστούν ακόμη εισηγήσεις για το μικρό θέατρο Αμβρακίας, την αποκατάσταση του Ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης, τις εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, τις επεμβάσεις στο θέατρο των Γιτάνων καθώς και μία σειρά ομιλιών για τις παρεμβάσεις στα αρχαία θέατρα αρχικά της Αιτωλοακαρνανίας και συνολικά του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ