Δευτέρα 03.10.2022
More

  Από τις στάχτες στην «ένωση των τριών»

  Παρουσίαση βιβλίου του Ηλία Θ. Κάλλη στην Καταβόθρα

   Παρουσία εκπροσώπων, αρχών και φορέων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου  παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ, στην Καταβόθρα Θεσπρωτίας το βιβλίο του Ηλία Θ. Κάλλη «Το χωριό μας και η ένωση των τριών».

  Στο βιβλίο του ο Ηλίας Κάλλης, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τρεις διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες συγκρότησαν την Καταβόθρα. Με τον ευρηματικό τίτλο υπογραμμίζει αυτό ακριβώς.

  Όπως εξηγείται στις σελίδες του βιβλίου μεταπολεμικά, τρεις ομάδες με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές συναντώνται στο ερημωμένο και κατακαμμένο Λιγοράτι και με καιρό και κόπο  ξαναστήνουν το χωριό με άλλο όνομα. Και το όνομα αυτού: Καταβόθρα.

  Λένε πως ο άνθρωπος είναι ο τόπος του και δεν έχουν άδικο. Η διαμόρφωση της προσωπικότητας εξαρτάται από τον χώρο που μεγαλώνει, επεσήμαναν μεταξύ άλλων μιλώντας για το πόνημα του Ηλία Κάλλη  ο τ. υφυπουργός Αντώνης Μπέζας και ο φιλόλογος Γιώργος Καπρινιώτης που ήταν οι κύριοι ομιλητές στην πολυπληθή εκδήλωση.

  Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος  Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, μίλησε για τον δυναμικό χαρακτήρα του συγγραφέα Ηλία Κάλλη λέγοντας ότι είναι σημαντικό «οι άνθρωποι να αγαπούν τον τόπο τους και να παλεύουν για αυτόν» συγχαίροντας τον για την άοκνη προσπάθεια να βοηθάει τον τόπο.

  Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Γιόγιακας και Κάτσης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Δούβαλης.

  Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμος καθηγητής, Γιώργος Καψάλης μέσα από επιστολή του, έκανε λόγο για ένα βιβλίο το οποίο «που ενώνει, που αγκαλιάζει, που δημιουργεί μια μεγάλη όμορφη συντροφιά, καθώς η σημασία δίνεται σε αυτό που φέρνει τον έναν κοντά στον άλλον, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

  Κατατέθηκε ζήλος, μόχθος, προσπάθεια, για να γραφτεί αυτό το βιβλίο, γιατί για όλα τα χωριά αυτής της κατηγορίας δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία», επεσήμανε, ενώ συμπλήρωσε πως με το εν λόγω βιβλίο, ο Ηλίας Κάλλης «μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά και πάλι όλοι μαζί οι κάτοικοι προσπάθησαν και εργάστηκαν από κοινού και για έναν και μοναδικό λόγο και σκοπό, που είναι η αγάπη για τον τόπο και το χωριό τους», κατέληξε.

  Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν λαμβάνοντας αναμνηστική πλακέτα ,που δημιούργησε ο Θεόδωρος Παπαγιάννης,  άνθρωποι που έχουν βοηθήσει το χωριό. Τις αναμνηστικές πλακέτες παρέδωσαν οι κ. Γιώργος  Παπιγκιώτης και Κώστας Κάλλης.

  Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Σταυρούλα Μπότση, ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης κ.α.

  Αξίζει να τονιστεί, τέλος, πως τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση έργων στο χωριό.

  Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Έλενα Στάμου.

  Γιάννης Τσέπας

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ