Πέμπτη 30.05.2024
More

  Μία γιορτή για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

  Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, σχεδίασε μια μεγάλη γιορτή για τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

  Με ποικίλες δράσεις μετέφερε το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!».

  Το Εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) της Ιαπωνίας είναι υπεύθυνο για τη φετική χρονιά για το υλικό του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, επιλέγοντας το μήνυμα και σχεδιάζοντας την αφίσα για τα τμήματα του I.B.B.Y σε όλο τον κόσμο. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

  Η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων δημιούργησε με ήχο, εικόνα και στη νοηματική γλώσσα το φετινό μήνυμα, μετατρέποντας την πληροφορία σε οπτικoακουστικό ερέθισμα. Είναι διαθέσιμο για το κοινό στο κανάλι YouTube της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης (https://youtu.be/URvrmEwMqGs)

  Για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, το τμήμα εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης σχεδίασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή το μήνυμα του τμήματος της Ιαπωνίας και το βιβλίο «Ο κηπουρός των παραμυθιών» του Claudio Gobbetti, σε εικονογράφηση Diyana Nikolova των εκδόσεων Τζιαμπίρης – Πυραμίδα.

  «Με συνοδοιπόρους τα παιδιά, ακούσαμε και είδαμε το φετινό μήνυμα, μιλήσαμε για τη νοηματική γλώσσα και συζητήσαμε για την ανάγνωση βιβλίων από όλους τους ανθρώπους. Διαβάσαμε το βιβλίο «Ο κηπουρός των παραμυθιών» και συζητήσαμε για τις ιστορίες, πώς γεννιούνται, πώς φυτεύονται και πού μας ταξιδεύουν. Με αφορμή τις εικόνες του βιβλίου, γνωρίσαμε τη γραφομηχανή, φυτέψαμε ιστορίες, μαζέψαμε φύλλα, δέσαμε βιβλία και τα αφήσαμε να ταξιδέψουν. Κάποια έφτασαν στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Παίξαμε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, στο οποίο κρύψαμε διάφορα στοιχεία σε σημεία της βιβλιοθήκης. Τα παιδιά μάζεψαν τα στοιχεία, με τη βοήθεια ενός χάρτη, και έφτιαξαν προφορικές ιστορίες που διηγήθηκαν», αναφέρεται.

  Με αφορμή τις οριγκάμι φιγούρες του παραμυθιού και την Ιαπωνία, τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους βιβλία οριγκάμι, τα οποία εικονογράφησαν και κρέμασαν στο δέντρο της Ζωσιμαίας.

  Έφτιαξαν οριγκάμι ζωάκια για να πάρουν μαζί τους και να φτιάξουν δικές τους ιστορίες.

  Η Βιθλιοθήκη ευχαριστεί τα σχολεία: 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και Νηπιαγωγείο «Το Παραμύθι της Πεταλούδας», «τα οποία ήρθαν στο χώρο μας και υλοποιήσαμε τις δράσεις καθώς και το 8ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και το 2ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου Αττικής για τη διαδικτυακή υλοποίηση του προγράμματος για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ