Κυριακή 25.09.2022
More

  Ακριβή μου… φοιτητική στέγη

  Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά -μιας και η ανακοίνωση των βάσεων 2022 έγινε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουλίου-,  ξεκίνησε η αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

  Οι τιμές των ενοικίων «καίνε», με τις περισσότερες οικογένειες να καλούνται να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, πληρώνοντας ποσά που δεν διαθέτουν, για λίγα μόλις τετραγωνικά!

  Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπάσιος, εξήγησε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ITV ότι τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση ειδικά στο κέντρο των Ιωαννίνων είναι περιορισμένα «υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη ακινήτων κυρίως στο κέντρο της πόλης, αλλά και στα πέριξ όπου επιλέγουν να μένουν οι φοιτητές. Δεν έχουμε ατελείωτα διαθέσιμα διαμερίσματα στο κέντρο» τόνισε.

  Λόγω της ακρίβειας, οι περισσότεροι γονείς, σκεπτόμενοι τη δαπάνη που συνεπάγεται η ενοικίαση και η συντήρηση ενός διαμερίσματος, δεν φαίνεται να βιάζονται, επιλέγοντας να τηρήσουν στάση αναμονής, γεγονός που πρακτικά σημαίνει, ότι πολλοί γονείς αναμένεται να έρθουν στα Γιάννενα το Σεπτέμβριο για αναζήτηση στέγης.

  Στόχος αυτής της στάσης, είναι να «κερδίσουν τα ενοίκια ενός, δύο ακόμη και τριών μηνών», γι’ αυτό και η ζήτηση δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί από τέλος του τρέχοντος μήνα και να κορυφωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

  Λένε «όχι» στη συγκατοίκηση

  Σε ό,τι αφορά τη συγκατοίκηση, ο κ. Μπάσιος ερωτηθείς επισήμανε ότι «η τάση αυτή τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. «Το φαινόμενο της συγκατοίκησης έχει περιοριστεί. Μόνο συγγενείς, πρώτου ή το πολύ δεύτερου βαθμού ενδέχεται να αποφασίσουν να συγκατοικήσουν» απάντησε.

  Η «στροφή» αυτή των τελευταίων ετών να μην επιλέγεται η συγκατοίκηση ώστε να μετριάζεται το ύψος των οικονομικών απαιτήσεων έχει πολλαπλές εξηγήσεις αφού η συγκατοίκηση είναι μια δύσκολη συνθήκη και απαιτεί η διαχείριση των υποχρεώσεων να διακρίνεται από συνέπεια και σοβαρότητα.

  «Καίνε» οι τιμές!

  Όσο για τις τιμές; Η απάντηση είναι η αναμενόμενη: Στα ύψη!

  Μια γκαρσονιέρα 25 με 30 τ.μ μπορεί να κυμανθεί από 300 έως 350 ευρώ εάν βρίσκεται στο κέντρο. Αν είναι επιπλωμένη ή διαθέτει έξτρα παροχές, όπως ίντερνετ μπορεί να φτάσει και τα 450. Όσο για τις παλιές γκαρσονιέρες, ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες κυμαίνονται στα 250 ευρώ.

  Την ίδια ώρα ένα δυάρι κυμαίνεται από 400 έως 450 ευρώ, με κριτήριο σε κάθε περίπτωση να αποτελεί η παλαιότητα, το σημείο αλλά και οι παροχές του ακινήτου.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ