Σάββατο 04.12.2021
More

  Χρυσή Αυγή: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας

  Ξεκίνησε η σημερινή διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο δικαστήριο είναι παρόντες 9 κατηγορούμενοι

  Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ξεκίνησε την αγόρευσή της για τα ελαφρυντικά, ζητώντας να απορριφθούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταδικασθέντων για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

  Η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά μόνο για τους Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο. Παρά ταύτα, σε ό,τι αφορά τον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής -που έφθασαν να εκλιπαρούν με απίθανους ισχυρισμούς για ελαφρυντικά- η πρόταση είναι απορριπτική ως προς τα ελαφρυντικά.

  «Κεραυνός» κατά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής

  Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας προτείνει να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Λαγό, Παππά, Γερμενή και Ματθαιόπουλο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε την αντίδραση των δικηγόρων υπεράσπισης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. H διαδικασία διεκόπη για λίγη ώρα και μετά τις 13:35 ξεκίνησε εκ νέου με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

  Να σημειωθεί ότι η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, δήλωσε ότι η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών ήταν τόσο βέβαιη για την αθώωση που δεν είχε ετοιμάσει αιτήματα για ελαφρυντικά.

  Η διαδικασία

  Μετά τη δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να ανακοινώσει την απόφασή του. Το αν θα αναγνωρισθούν ελαφρυντικά θα κρίνει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν.

  Οι ποινές που προβλέπονται είναι:

  • Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8)
  • Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

  Η εισαγγελέας το απόγευμα θα κάνει την πρότασή της για τις ποινές, ακολούθως θα λάβουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης και μετά θα αποσυρθεί το δικαστήριο για να λάβει την απόφασή του.

  Κρίσιμο κομμάτι είναι και αυτό των αναστολών, το αν δηλαδή το δικαστήριο θα αποφασίσει αν οι ποινές θα είναι εκτελεστές ή με αναστολή. Από αυτό ουσιαστικά θα εξαρτηθεί και το ποιοι θα πάνε στη φυλακή. Η χθεσινή απόφαση πάντως φαίνεται να ανοίγει το δρόμο της φυλακής τουλάχιστον για τους χρυσαυγίτες που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ