Παρασκευή 30.09.2022
More

  Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο η απόφαση για τα ελαφρυντικά

  Το δικαστήριο θα ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας την απόφαση για τα ελαφρυντικά

  Το πρωί της Δευτέρας θα ανακοινώσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, για όσους κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

  Το ζήτημα αυτό είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς από τα ελαφρυντικά κρίνονται οι ποινές που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους καταδικασθέντες.

  Οι δικαστές, που έκαναν διάσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής, θα ανακοινώσουν την απόφαση τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη) και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα.

  Οι ποινές

  Από το αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά ή αν οι δικαστές κρίνουν ότι οι καταδικασθέντες δεν τα δικαιούνται, λόγω επικινδυνότητας δράστη και δράσης κ.α, θα προσδιοριστεί το ύψος των ποινών.

  Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι ποινές μειώνονται σε 1-5 έτη για τα μέλη και 2-8 έτη για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

  Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, οι ποινές που προβλέπονται φτάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

  Η επόμενη φάση

  Μετά την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών, ακολουθεί η επόμενη φάση της διαδικασίας.

  Αμέσως μετά λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών για τη Χρυσή Αυγή και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Αναμένεται ότι η διαδικασία δεν θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των ποινών τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός- ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης- έχει δηλώσει ότι θα προσέλθει στο δικαστήριο.

  Η απόφαση επί των ποινών πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη, οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.

  Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδικασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.

   

   

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ