Σάββατο 27.11.2021
More

  Ενημέρωση για τα εμβόλια από Θεοδωρίδου-Θεμιστοκλέους

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας που αφορά τον εμβολιασμό

  Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό γίνεται από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

  Οι αλλαγές στις συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

  Αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως τόνισε, η ηλικία στη Βρετανία μετατέθηκε από τα 30 στα 40 έτη, ενώ στη Γερμανία η σύσταση τροποποίησε τον εμβολιασμό ώστε να χορηγείται το εμβόλιο σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό άνω των 18 ετών.

  Οι συστάσεις αυτές, αντιφατικές μεταξύ τους, στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας. Το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία ήταν εξαιρετικά επιτυχές, κάτι που επιτρέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνο για τους νέους από την έκθεση στη νόσο μειώθηκε σημαντικά, σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου. Η Γερμανία αντίθετα χρειάζεται ένα γρήγορο πρόγραμμα με μια ευρεία κατανομή εξού και η επέκταση της ηλικίας εμβολιασμών.

  Ένα από τα ερωτήματα στα οποία περιμέναμε μια ξεκάθαρη απάντηση ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει καταγεγραμμένα τεκμηριωμένα αποτελέσματα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο αντίστοιχος υπεύθυνος οργανισμός ανοσοποίησης και εμβολίων παρουσίασε δεδομένα, αλλά και τη σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, εκτός των περιπτώσεων που παρουσίασαν αυτή την επιπλοκή.

  Μπορεί η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο;

  Παράλληλα, υπάρχει και μια συζήτηση για εναλλακτική δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο. Χώρες προχώρησαν στην σύσταση πρότασης ενός άλλου τύπου εμβολίου. Αυτός ο τύπος του mix and match είναι υπό μελέτη, αναμένονται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες τα αποτελέσματα, συνέχισε η κα. Θεοδωρίδου.

  Πιθανότατα τα αποτελέσματα αυτά να επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού. Ώσπου να υπάρξουν δεδομένα ότι ο συνδυασμός αυτός δεν μεταβάλει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, συστήνεται η συνέπεια και η πρώτη και η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο.

  Τι δείχνουν οι μελέτες για τα εμβόλια σε παιδιά

  Η Μαρία Θεοδωρίδου όμως αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τον εμβολιασμό παιδιών. Όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα παιδιά, ενώ μέχρι τώρα ο εμβολιασμός από τη Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών, ενώ για τις άλλες ηλικίες από αυτή των 18 ετών. Μελέτες ανάλογες γίνονται και από τις άλλες εταιρείες, πλην της Pfizer. παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

  Έχουμε αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, επομένως ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από Covid. Tο εμβόλιο έχει σαν στόχο ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού σε κάθε χώρα και ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά της νόσου και να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου.

  Στον Καναδά στην πόλη με το δεύτερο υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 12 με 15 ετών πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες, έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσολογική απάντηση, επομένως θα έλεγα ότι η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα πρέπει να γίνει. Το κύριο βάρος για το χτίσιμο ανοσίας είναι οι ενήλικες. Ας μην σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων.

  Έκκληση Θεοδωρίδου για προσφορά αίματος

  Τέλος, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της αιμοδοσίας. «Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα, αιμοπετάλια είναι μια ανάγκη συνεχής και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Δεν συνιστάται έλεγχος των αιμοδοτών για τον κορωνοϊό. Άτομα που νόσησαν με covid ή έχουν θετική ιολογική εξέταση μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρωση» είπε.

  Επιπλέον τόνισε πως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, σύμφωνα με τον FDA ή μετά από 7 ημέρες σύμφωνα με την σύσταση των βρετανικών αρχών. «Εν μέσω πανδημίας η προσφορά αίματος είναι πολύτιμη» σχολίασε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ