Πέμπτη 09.12.2021
More

  Ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού από το Υπουργείο Υγείας

  Σήμερα ανακοινώθηκε πως ξεκίνησαν και οι παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του emvolio.gov.gr, ο αριθμός των πολιτών που έχει κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο και υπολογίζεται σε 1.435.13 ανθρώπους, με βάση τον απολογισμό μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 11 Απριλίου.

  Σήμερα ανακοινώθηκε πως ξεκίνησαν και οι παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson έναντι του κορωνοϊού στην ΕΕ, το οποίο αναμένεται και στη χώρα μας.

  Τι γνωρίζουμε για τα περιστατικά θρομβώσεων από τα εμβόλια της AstraZeneca

  Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και πάλι στα περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα, σχετικά με το φαινόμενο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Ο παθολογικός μηχανισμός πρόκλησης τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση υπαρίνης, σημείωσε.

  Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, συμπλήρωσε η κα. Θεοδωρδίου. Ιδιοσυστασική αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο της AstraZeneca. Αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες.

  Συντριπτικά μεγαλύτερη η πιθανότητα θανάτου από την Covid

  Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η πιθανότητα θανάτου από την ίδια νόσο covid είναι συντριπτικά μεγαλύτερη, τόνισε και πάλι η ειδικός που σημείωσε πως στην Ελλάδα οι θάνατοι από τον Covid υπολογίζονται σε 23 ως 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 30 ως 39 ετών και 46 ως 94 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας σε άτομα 40 ως 39 ετών.

  Φυσικά, η θνησιμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Επιπλέον, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως η νόσος Covid αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Ως σήμερα, στην Ελλάδα, έχει αναφερθεί μια περίπτωση, η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων του EMA.

  Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά από αξιολόγηση των δεδομένων συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο περιλαμβανομένου και του AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

  Οδηγίες στο emvolio.gov.gr για την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπισή τους. Δεν συνιστάται προληπτικά ούτε εργαστηριακός έλεγχος, ούτε η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ