Παρασκευή 02.06.2023
More

  ΕΟΔΥ: «Ο ΠΟΥ δεν κήρυξε τέλος της πανδημίας» – Ποια μέτρα παραμένουν

  Τονίζει πως «ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή»

  Το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού σχολιάζει σε εκτενή ανακοίνωσή του ΕΟΔΥ τονίζοντας ότι «η λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί απειλή».

  «Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 ότι η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και ήρε το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, βασιζόμενος στα μειωμένα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών, σε σχέση με το παρελθόν, και στο υψηλό επίπεδο πληθυσμιακής ανοσίας έναντι του ιού SARS-CoV-2», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

  «Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ επισήμανε ότι η λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί απειλή δημόσιας υγείας και ότι οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Σύστησε ωστόσο την τροποποίηση της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας από τη φάση του επείγοντος, που ίσχυε μέχρι τώρα, στη φάση της μακροχρόνιας πλέον διαχείρισης, καθώς ο ιός εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε κυκλοφορία επί μακρόν, και οι παραλλαγές του θα πρέπει να επιτηρούνται», προσθέτει ο ΕΟΔΥ.

  Στη συνέχεια, ο Οργανισμός τονίζει πως «επί του πρακτέου ο ΠΟΥ δεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας, αλλά ανέφερε τη μετάβαση σε νέα φάση διαχείρισής της». «Συγκεκριμένα, τα γενικευμένα, “οριζόντια” μέτρα θα πάψουν να υφίστανται και θα λαμβάνονται, κυρίως, μέτρα στοχευμένα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

  «Βασική προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να είναι η τήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που περιλαμβάνουν αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, τήρηση των μέτρων υγιεινής και απομάκρυνση από την εργασία ή το σχολείο επί συμπτωμάτων. Η χρήση μάσκας συστήνεται επί συμπτωμάτων, από ευπαθή άτομα, καθώς και σε περιπτώσεις που θέλουμε να προστατεύσουμε τους οικείους μας», υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ.

  «Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, συστήνεται ο έλεγχος για έγκαιρη διάγνωση, και ειδικά στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν απαιτείται η χορήγηση ειδικών αντιϊκών. Επί διάγνωσης, συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, και η χρήση μάσκας ακόμα και μετά τη λήξη της απομόνωσης. Επιπλέον, ο πληθυσμός θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με τα συστηνόμενα σχήματα εμβολιασμών».

  Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ τονίζει πως συνεχίζει να «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει σε ετοιμότητα, προσαρμοζόμενος στη νέα φάση διαχείρισης της πανδημίας».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ