Παρασκευή 19.04.2024
More

    Η καραντίνα είχε και ψυχολογικό «κόστος»

    Τριπλάσια σε σχέση με τους μέσους όρους της προηγούμενης κανονικής περιόδου, καταγράφονται τα ποσοστά Ελλήνων και Ισπανών, που παρουσίασαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, την περίοδο της καραντίνας

    Τριπλάσια σε σχέση με τους μέσους όρους της προηγούμενης κανονικής περιόδου, καταγράφονται τα ποσοστά των Ελλήνων και των Ισπανών, που παρουσίασαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, την περίοδο της καραντίνας, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη αξιολόγησης του αντίκτυπου του εγκλεισμού, την οποία πραγματοποίησε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Παν. Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sanitaria Pere Virgili (IISPV) της Ισπανίας.

    Η μελέτη αναφέρεται σε 1000 Ισπανούς και 850 περίπου Έλληνες, που βίωσαν την περίοδο της καραντίνας, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στο πλαίσιο των αυστηρών περιορισμών μετακίνησης στην Ελλάδα και των ακόμη πιο αυστηρών στην Ισπανία. Επί του συνόλου του πληθυσμού, ένα ποσοστό μεταξύ 12-13%  εμφάνισε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού σε φυσιολογικές περιόδους, βρίσκεται κοντά στο 5%.

    Ωστόσο, μεταξύ Ελλήνων και Ισπανών, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αφού οι δεύτεροι εμφάνισαν πολύ πιο συχνά συμπτώματα άγχους από τους Έλληνες, κάτι που σύμφωνα με τον αναπλ. καθηγητή επιδημιολογίας Κων. Τσιλίδη έχει την εξήγησή του και στην πορεία της πανδημίας στις δύο χώρες, με την Ισπανία να μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, αλλά και πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς στην καραντίνα.

    «Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν κλινική διάγνωση, όμως θα πρέπει να προβληματίσουν και να αποτελέσουν μία βάση συζήτησης, γιατί επιβεβαιώνουν τις επιπτώσεις του εγκλεισμού στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των πολιτών», σημείωσε ο κ. Τσιλίδης.

    Οι Έλληνες πάχυναν περισσότερο

    «Νικητές» όμως αναδείχθηκαν οι Έλληνες στην ίδια μελέτη, στην επίπτωση που είχε ο εγκλεισμός στο σωματικό τους βάρος και τις διατροφικές τους συνήθειες, την ίδια περίοδο της καραντίνας. Αλλαγές παρατηρήθηκαν στη διατροφική συμπεριφορά των δύο λαών, με τους Έλληνες ωστόσο κατά μέσο όρο να… ζυγίζονται βαρύτεροι κατά 800 γραμμάρια κατά μ.ο μετά την καραντίνα και τους Ισπανούς κατά 450 περίπου γραμμάρια.

    «Παρότι στην Ισπανία, η πανδημία είχε πολύ περισσότερο σοβαρή εξέλιξη, οι Έλληνες εμφάνισαν πιο ανθυγιεινές συμπεριφορές. Έτρωγαν περισσότερα γεύματα την ημέρα και περισσότερα ανθυγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Υπάρχει μία εξήγηση που είναι απλή, που λέει, ότι και πριν την καραντίνα ο ελληνικός πληθυσμός είναι βαρύτερος από τον αντίστοιχο ισπανικό, όπως προφανώς μπορεί να ισχύει και το ότι στην Ελλάδα, υπήρχε πιο εύκολη η δυνατότητα να κάνει κάποιος τις αγορές του στο σούπερ μάρκετ σε σχέση με την Ισπανία, όπου η καραντίνα ήταν πολύ πιο αυστηρή», πρόσθεσε ο κ. Τσιλίδης.

    Η ανάλυση των λυμάτων και η χαμηλή πορεία του ιού

    Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο μεταξύ ολοκλήρωσε την ανάλυση του πρώτου κύματος των δειγμάτων που έλαβε από τους αγωγούς αστικών λυμάτων της ΔΕΥΑΙ, επιχειρώντας να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό σε αυτά. Η ανάλυση επιβεβαίωσε την χαμηλή πορεία που διαγράφει ο κορωνοϊός στην περιοχή, όπως αυτή καταγράφεται από τα ημερήσια κρούσματα και τα δείγματα που αναλύονται στο Εργαστήριο Αναφοράς του Πανεπιστημίου. Ο κ. Τσιλίδης ωστόσο τόνισε, ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να αποβεί πολύ πιο χρήσιμη και καθοριστική στην πορεία, ακόμη και από την λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος από τον πληθυσμό. «Σε περίπτωση που αυτή η διαδικασία γίνεται συντονισμένα και μεθοδικά, μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα πρόβλεψης για την διασπορά του ιού, πολύ νωρίτερα από τη μοριακή ανάλυση. Είναι κάτι που ήδη γίνεται σε πολλές χώρες από ομάδες ερευνητών και πλέον έχουμε την τεχνογνωσία και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και εδώ», ανέφερε.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ