Τρίτη 16.04.2024
More

  Λέκκας: Εξηγεί γιατί είναι δεδομένος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία

  Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

  «Δεν είναι απαραίτητο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από τον μεγάλο σεισμό που αναμένεται στην Τουρκία» επισήμανε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

  Αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό του 1999, ο κ. Λέκκας τόνισε «ναι μεν τότε είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο σεισμός στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά της Τουρκίας, αλλά τώρα δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση και αμφίδρομη, γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό».

  Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι «δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και των τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια, στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».

  Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί γιατί είναι «εξαιρετικά πιθανός» ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία

  «Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο, με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης» είπε ο Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι αναμένεται ισχυρότατος σεισμός, μέχρι και 7,5 Ρίχτερ, στην Τουρκία.

  Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα νέο ρήγμα, αλλά «μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα».

  Ερωτηθείς αν η κατεύθυνση είναι προς τη χώρα μας, είπε: «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή-Δύση. Άρα, και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας».

  Ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο. Συνεπώς, υπάρχει αυτή τη στιγμή σαν δεδομένο ότι περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ