Παρασκευή 26.04.2024
More

    Μπροστά στις εξελίξεις με την πορεία της πανδημίας

    Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στο ITV 

    Αρκετά επιφυλακτικός για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιστροφή των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα σχολεία από την 1η Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του λιανεμπορίου, την αύξηση της κινητικότητας και την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στη χώρα, εμφανίστηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που μίλησε στο δελτίο του ITV.

    Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός ισχυρού, τρίτου κύματος της πανδημίας που θα πιέσει εξαιρετικά το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας και θα υποχρεώσει την Πολιτεία να εφαρμόσει ένα νέο lockdown. Ωστόσο, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «βεβαιότητα», αναφερόμενος απλώς στα μοντέλα που δείχνουν αυτήν την πιθανότητα, ειδικά εάν δεν εφαρμόζονται τα μέτρα πρόληψης, αλλά και εάν δεν γίνονται χιλιάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης καθημερινά.

    Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι ο φόβος βρίσκεται στην επίδραση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που είναι αυξημένης μεταδοτικότητας και στο ότι ο συνδυασμός της παρουσίας του στη χώρα, με το λιανεμπόριο και την κινητικότητα λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων, μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, άρα και σε αύξηση των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία.

    «Η κατάσταση σήμερα θα λέγαμε ότι είναι διαχειρίσιμη. Η αύξηση που περιμέναμε από την περίοδο των Χριστουγέννων ανακόπηκε, λόγω του lockdown, που εφαρμόστηκε αμέσως μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τα μοντέλα όμως, φαίνεται, ότι ο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να θέσει σε κρίση το σύστημα υγείας είναι προς το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, το οποίο θα κορυφωθεί ως κύμα, στο τέλος Απριλίου. Πιστεύω όμως, ότι δε θα συμβεί, γιατί νωρίτερα θα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Κυριότερο θεωρώ πως είναι, να αυξήσουμε πάρα πολύ τα τεστ ταχείας ανίχνευσης στα σχολεία, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και ειδικά να διαβάσουμε την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, ώστε να βρίσκουμε κάθε φορά εάν πρόκειται για το κλασικό ή το μεταλλαγμένο στέλεχος και να το απομονώνουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ