Πέμπτη 30.05.2024
More

  Προβληματισμός για το κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και RSV

  Την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του, οι ειδικοί, εκφράζουν την ανησυχία τους, για την ενδεχόμενη λεγόμενη τρι-δημία,  την ταυτόχρονη εμφάνιση δηλαδή, του ιού της γρίπης, του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού (RSV) και του covid.

  Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι οι ιώσεις θα βρουν το ανοσοποιητικό των πολιτών ανεκπαίδευτο.

  Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι «τα προηγούμενα δύο χρόνια ήμασταν με τις μάσκες, και είμαστε σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου που έρχεται από διακοπές, αρχίζει τις προπονήσεις, και δεν βλέπεται στους αγώνες». Ενδεχομένως αυτό θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και πιθανότατα και τα βαριά περιστατικά τουλάχιστον στους ευάλωτους προειδοποίησε.

  «Μόνο η μάσκα μας σώζει»

  «Για γρίπη και κοροναϊό κάνουμε εμβολιασμό, για τον RSV δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο, μόνο η μάσκα μας σώζει. Όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου» τόνισε ο καθηγητής. Θα πρέπει να εμβολιαστούμε τόσο για τη γρίπη όσο με την επικαιροποιημένη δόση για τον κοροναϊό, πρόσθεσε.

  Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, βλάπτει παιδιά κάτω από πέντε ετών ευάλωτους στο ανοσοποιητικό και υπέργηρους, και είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες, εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

  Όλα τα παιδιά, όλοι μας, διευκρίνισε, έχουμε περάσει RSV ως παιδιά, μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικά ανεπάρκεια σε όσους έχουν συν-νοσηρότητες και άλλα προβλήματα υγείας.

  «Είναι μια λοίμωξη που την ξέραμε και την ξέρουμε, τα παιδιά την περνάνε κάθε χρόνο» υπογράμμισε.

  «Τριδημία είναι ιατρικός καρδιολογικός όρος που αναφέρεται σε αρρυθμίες, κάκιστα χρησιμοποιείται για να πούμε ότι έχουμε τριπλή πανδημία είναι άκυρος ο όρος» ξεκαθάρισε πάντως ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ