Παρασκευή 29.03.2024
More

    Σε λειτουργία νέα πλατφόρμα για καταγγελίες καταναλωτών

    Σε λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα για τις καταγγελίες καταναλωτών, προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος στην αγορά για αισχροκέρδεια, πλασματικές εκπτώσεις και άλλες παραβάσεις σε βάρος των καταναλωτών.

    Οι καταγγελίες που θα γίνονται επώνυμα στην πλατφόρμα kataggelies.mindev.gov.gr θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αναφέρουν παραβάσεις στην Ελλάδα, αλλά και εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η πλατφόρμα έχει πέντε ενότητες στις οποίες μπορούν να γίνουν καταγγελίες- επώνυμα ή ανώνυμα: καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες, τραπεζικές υπηρεσίες, ασφαλιστικές και λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, ρύθμιση χρεών και προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Ανάμεσα στα θέματα για τα οποία μπορεί να γίνει καταγγελία είναι καταναλωτικά είδη όπως τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμα, συμπληρώματα διατροφής κλπ. Επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούν να καταγγείλουν θέματα ασφάλειας τροφίμων, κανόνες εμπορίας (ζύγιση, ερμηνεία νομοθεσίας, παραπλανητικές διαφημίσεις κλπ), απομιμητικά προϊόντα, υπηρεσίες προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλα θέματα.

    Αν για μία θεματική δεν είναι αρμόδια η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μέσω της πλατφόρμας δίνονται οι πληροφορίες για την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου.

    Ο κανόνας των 30 ημερών

    Η πλατφόρμα έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, με αφορμή και την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, μέσω της πλατφόρμας, πλασματικές εκπτώσεις, ειδικά καθώς πλέον ισχύει ο «κανόνας των 30 ημερών».

    Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4933/2022 ως τιμή πριν από την έκπτωση νοείται η χαμηλότερη που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερου των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης.

    Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ότι όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται εκείνη χωρίς τη μείωση πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης.

    Σε περίπτωση παράβασης αυτής της διάταξης προβλέπεται πρόστιμο που φτάνει έως και το 4% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης.

     

     

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ