Τετάρτη 30.09.2020
More

  Συνδρομή της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης

  Τη συνδρομή για τη διαχείριση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωσης η ελληνική κυβέρνηση, με ειδικό κλιμάκιο να αναμένεται στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.  

  Ειδικότερα, κλιμάκιο της Κομισιόν, το οποίο απαρτίζεται από επιστήμονες που έχουν διαχειριστεί περιστατικά της νόσου σε χώρες που αντιμετώπισαν κρούσματα πανώλης αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη με την παροχή τεχνογνωσίας. Το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας καταγράφηκε στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών και συγκεκριμένα στη Νικόκλεια, ενώ πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν δύο ακόμα ύποπτα κρούσματα, τα οποία βγήκαν αρνητικά.

  Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιδημιολογική έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών με σκοπό να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο έφτασε η νόσος στη χώρα μας από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου το 2019 είχαν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα με αποτέλεσμα να θανατωθούν 120.000 χοίροι. Τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει το ΥπΑΑΤ για τη μετάδοση της αφρικανικής πανώλης είναι η νόσος να μεταφέρθηκε είτε μέσω ζωικού κεφαλαίου (αγορά μολυσμένου ζώου από τη Βουλγαρία) είτε μέσω Βούλγαρου αγρεργάτη, ο οποίος μετέφερε τη νόσο μέσω μολυσμένων ενδυμάτων – υποδημάτων ή οχήματος στη χώρα μας είτε μέσω μολυσμένου αγριόχοιρου που πέρασε από τη βουλγαρική πλευρά στην ελληνική.

  Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα από όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ που από το καλοκαίρι οικειοθελώς έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό που προβλέπει αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της. Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αν και είχαν ληφθεί μέτρα, δεν ήταν δυνατόν να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορα της χώρας.

  Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου σε άλλα ζώα, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα:

  – Θανάτωση και υγειονομική ταφή των 31 χοίρων στη μολυσμένη εκμετάλλευση,

  – Οριοθέτηση Ζώνης Προστασίας γύρω από την εστία ακτίνας τριών χιλιομέτρων, η οποία περικλείεται από Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας δέκα χιλιομέτρων.

  – Απογραφή και κλινικός έλεγχος των χοίρων στις προαναφερθείσες ζώνες.

  – Διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας.

  – Τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για την παρουσία της νόσου σε εμφανή σημεία.

  – Απαγόρευση διακίνησης και μεταφοράς των χοίρων στις Ζώνες Επιτήρησης και Προστασίας, όπως ορίζει ο νόμος, για διάστημα 40 ημερών από την ημέρα καταγραφής του κρούσματος.

  – Εντατικοί καθημερινοί έλεγχοι των κτηνιατρικών αρχών σε μονάδες και οικόσιτες εκμεταλλεύσεις για να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα μέτρα.

  Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» ο κ. Βορίδης ενημερώνεται κάθε πρωί στο ΥπΑΑΤ για τις κινήσεις που έχουν γίνει γύρω από το ζήτημα της πανώλης.

  Ο ίδιος πάντως, ερωτηθείς με το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων σε χοιροτρόφους που μπορεί να πληγούν από τη νόσο, σημείωσε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, σημείωσε ότι ο κανονισμός του Οργανισμού δεν καλύπτει τέτοιες ασθένειες, ωστόσο υπάρχουν άλλα κονδύλια που μπορεί να αξιοποιηθούν, όπως οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Οκτώ νέα κρούσματα στα Ιωάννινα και ένα στην Πρέβεζα

  Εννέα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στην Ήπειρο

  Έκρηξη κρουσμάτων: 416 το τελευταίο 24ωρο

  416 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Ποιοι θα πρέπει να κάνουν πρώτοι το αντιγριπικό εμβόλιο και πότε

  Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του την εγκύκλιο για τις κατηγορίες ατόμων που πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο κατά της γρίπης

  Η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ιόνια

  Πολλοί οι αστερίσκοι, σύμφωνα με τον Σταύρο Καλογιάννη

  Πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα της πόλης

  Κρίσιμα για το λεκανοπέδιο η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου και η Τεχνόπολη Με μία γενική, αλλά και επιμέρους αναφορές σε ζητήματα μείζονος σημασίας για το...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.