Παρασκευή 30.07.2021
More

  Συντονισμός και διάλογος των Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη Θεία Κοινωνία

  Επιστολή προς τους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών απέστειλε από τις 17 Μαΐου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σχετικά με τις συζητήσεις που έχουν προκύψει γύρω από τον τρόπο μετάδοσης της θείας Κοινωνίας.

  «Η Θεία Ευχαριστία είναι η αποκάλυψη και η βίωση του θεανδρικού μυστηρίου της» αναφέρει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε επιστολή που έστειλε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος στις Ορθόδοξες Εκκλησίες «εν τη επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας να υπάρξει συντονισμός και, κατά το δυνατόν, ομοιομορφία μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών ως προς το καίριον θέμα της Θείας Ευχαριστίας και του τρόπου μεταδόσεως αυτής εις τους πιστούς».

  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά επικοινωνία και συντονισμό των Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς άλλες αρνούνται να αλλάξουν τον τρόπο μετάληψης και την  τη χρήση της κοινής λαβίδας, ενώ άλλες έχουν προκρίνει π.χ. την. χρήση πολλαπλών λαβίδων, μίας για κάθε πιστό. «Είς την ζωήν της Εκκλησίας, είναι γνωστόν τοις πάσιν ότι αυθεντικός ερμηνευτής των Ευαγγελικών και Αποστολικών προτροπών και νοημάτων, ου μην αλλά και του πνεύματος και του γράμματος των Θείων και Ιερών Κανόνων, υπάρχει η Ιερά Παράδοσις, συνυφασμένη αρρήκτως μετά της καθ᾽ ημέραν εκκλησιαστικής πρακτικής και κενωτικής εμπειρίας» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ