Τρίτη 28.05.2024
More

  Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, από το πρωί της Πέμπτης

  Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

  Την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, ανάμεσά τους και την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.

  Ειδικότερα, ενημέρωσε πως αναφορικά με το αίτημα της αναστολής υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση, τα μέλη της επιτροπής των λοιμοξιολόγων ομόφωνα εισηγήθηκε θετικά, και η κυβέρνηση αποφάσισε:

  Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις και τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί. Το παραπάνω μέτρο ισχύει από αύριο στις 5 το πρωί.

  Η Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε πως η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊού εισηγήθηκε την αναίρεση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι συγχρωτισμού.

  Σαφής η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

  Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας είναι σαφής και ιδιαίτερα ευχάριστη, σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, που τόνισε πως π μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε ακόμη περισσότερο την τελευταία εβδομάδα σε λιγότερα από 400 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

  Πλέον, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 32 έτη και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη κινητικότητα των νέων και το γεγονός πως πρόσφατα ξεκίνησαν να εμβολιάζονται.

  Όπως μάλιστα τόνισε η λοιμωξιολόγος,σε τουριστικές περιοχές παρατηρείται διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων σε 21, 22 ή 24 έτη. Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 31.000 τεστ ανά ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας υπολογίζεται πλέον στο 1,3%.

  Η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ξανά τη σημασία των self test στον έλεγχο της πανδημίας, παράλληλα με τον εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια self test.

  4.100 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα

  Συνολικά, υπολογίζονται σε 4.100 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι ήδη πράσινες ή και κίτρινες. Ωστόσο, όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, την επιτροπή απασχολούν περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε αυτές ενέχει πάντα ο κίνδυνος για διασπορά μεταλλαγμένων παραλλαγών του ιού.

  Τέλος, όπως είπε, σήμερα 1.000 είναι οι ασθενείς Covid που νοσηλεύονται, ενώ ο μο ημερήσιων εισαγωγών υπολογίζεται σε 58 ασθενείς κατά μέσο όρο. Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως σήμερα, 1 στους 3 νοσηλευόμενους ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25 με 57 ετών. Σήμερα η νόσος αφορά σε άτομα νεότερης ηλικίας που παραμένουν στο σπίτι, είπε η ειδικός.

  Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων μειώνεται καθημερινά. Όπως είπε, αναμένονται 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότεροι από 10 θανάτοι την ημέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

  Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι απώλειες πολιτών ηλικίας 65-74 ετών. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου κάποιος να νοσήσει βαριά ή και να χάσει τη ζωή του είναι η μεγάλη ηλικία, επανέλαβε.

  Η απόφαση της επιτροπής για τη χρήση μάσκας

  «Η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα και απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν αφήνουν επιδημιολογικό αποτύπωμα» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως εξήγησε, σήμερα, η επιτροπή αποδέχτηκε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self test.

  Επίσης, η επιτροπή εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα, το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων παραλλαγών. Με αυτά υπόψη, αποφάσισε τη διατήρηση της χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. «Εισηγούμαστε την εξαίρεση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός» είπε.

  Η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική. Ο κατά το δυνατόν άμεσος εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας επείγει. Είναι σαφές ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.

  Τέλος η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

  Την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όπως εισηγήθηκε ομόφωνα η Επιτροπή από αύριο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους που δεν παρατηρείται συνωστισμός/συγχρωτισμός.

  Ακόμη ανακοίνωσε ότι από 28/6 ισχύουν τα παρακάτω:

  • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

  Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ