Παρασκευή 29.03.2024
More

    Θα αργήσουμε να δούμε μείωση θανάτων και διασωληνωμένων -Μάχη να πειστούν οι άνω των 60 για εμβολιασμό

    Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζει η διάδοση του κορωνοϊού, ωστόσο η διασπορά είναι τεράστια

    Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζει η διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι τεράστια, με τα ενεργά κρούσματα να υπολογίζονται σήμερα σε 54.000.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εικόνα αυτή μεταφράζεται σε παρατεταμένη πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία δεν αναμένεται να υποχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, κάτι που αποτυπώνεται γλαφυρά και από τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 621.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας κορωνοϊού παραμένει υψηλότερος σε σχέση με τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο.

    Την Τρίτη, εισήχθησαν 490 ασθενείς, ενώ πήραν εξιτήριο 414.

    Η εικόνα αυτή επηρεάζει και τη θνητότητα, που τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται αυξημένη, με το τελευταίο 24ωρο να χάνονται 74 ακόμη άνθρωποι.

    Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί

    «Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να είναι αισθητή για αρκετές εβδομάδες και θα αργήσουμε να δούμε μείωση θανάτων και διασωληνωμένων» σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

    «Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό, εάν έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια. Είναι σημαντικό… Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά» τόνισε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

    Σημαντικό κομμάτι αναποφάσιστων επέλεξε τα εμβόλια

    Εκείνο στο οποίο στέκονται οι ειδικοί είναι η ενθαρρυντική εικόνα από τα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς περισσότεροι από 320.000 πολίτες πείστηκαν το τελευταίο δίμηνο και έκλεισαν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν.

    Το τελευταίο 24ωρο χορηγήθηκαν 85.113 δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας, με τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά σε πολίτες που προσήλθαν για την τρίτη δόση (58.577). Αυξημένη ήταν ωστόσο και η προσέλευση πολιτών για την πρώτη δόση, με τον αριθμό τους να αγγίζει τις 19.000 σε μία ημέρα.

    Συνολικά, 6.541.108 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό

    Συνολικά, 6.541.108 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους, ενώ 1.062.274 έχουν πραγματοποιήσει και την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου στη χώρα μας.

    Χαμηλή η προσέλευση σε άτομα άνω των 60 ετών

    Εκείνο που προβληματίζει την επιτροπή ειδικών είναι το γεγονός πως, παρότι αυξημένη, η προσέλευση δεν αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

    Η εμβολιαστική κάλυψη με νέες πρώτες δόσεις έχει αυξηθεί κατά μόλις 4% σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, υψηλή διασπορά και νοσηρότητα, όπως η Πέλλα, το Κιλκίς, η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα, οι Σέρρες και η Λάρισα, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο, το Ηράκλειο, η Πέλλα, οι Σέρρες και η Λάρισα κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

    Μάλιστα, στον δείκτη κρουσμάτων ανά 100.000 κάτοικους, όλες οι περιοχές βρίσκονται πάνω από το 55, με τις Σέρρες να καταγράφουν 123 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

    Ο κορωνοϊός χτυπά και νεότερους ανθρώπους

    Οι ειδικοί αναφέρουν σε όλους τους τόνους πόσο σημαντική είναι η προσέλευση στο εμβολιαστικό κέντρο για άτομα άνω των 60 ετών, που αποτελούν και πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού έναντι της ασθένειας Covid που προκαλεί ο κορωνοϊός.

    Σύμφωνα μάλιστα με το ECDC, η επιδημιολογική εικόνα την περίοδο των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο αναμένεται επιβαρυμένη σε χώρες της Ευρώπης όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη από 80% επί του ενήλικου πληθυσμού, όπως η Ελλάδα.

    Μέχρι τη Δευτέρα, το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα μας υπολογιζόταν σε 75,3%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπολογίζεται σε 81,3%.

    Σε κάθε περίπτωση, η προσέλευση ανθρώπων νεότερης ηλικίας στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πολύ σημαντική, καθώς, σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών, η ομάδα αυτή του πληθυσμού εμφανίζει μεγαλύτερη κινητικότητα και έτσι διασπείρει σε μεγαλύτερο βαθμό τον κορωνοϊό.

    Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ακόμη και οι εμβολιασμένοι ενδέχεται να μολυνθούν, όμως παραμένουν μολυσματικοί για σημαντικά μικρότερο διάστημα.

    Γενετική προδιάθεση απειλεί ολόκληρες οικογένειες

    Η καθηγήτρια σημείωσε πως μπορεί ο ιός να χτυπά πιο βαριά μεγαλύτερες ηλικίες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι νεότεροι άνθρωποι είναι άτρωτοι. Όπως σημείωσε μάλιστα, από την έναρξη Σεπτεμβρίου χάθηκαν 84 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

    Πρόσφατο παράδειγμα, 40χρονος από τον Βόλο, ο οποίος, παρότι είχε προγραμματίσει τον εμβολιασμό του, μολύνθηκε και τελικά κατέληξε από επιπλοκές της Covid.

    Για το ίδιο θέμα, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε πως υπάρχουν σαφή στοιχεία πως υπάρχει γενετική προδιάθεση αναφορικά με τη σοβαρή νόσο αλλά και τον θάνατο από τον κορωνοϊό.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η ενδοοικογενειακή λοίμωξη σε οικογένειες με προδιάθεση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητας θανάτου για πολλά μέλη τους.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ