Δευτέρα 24.06.2024
More

  Θεμιστοκλέους -Έχουμε τελευταίου τύπου εμβόλια που καλύπτουν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

  «Έχουμε παραλάβει τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν για τον covid» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας

  «Έχουμε παραλάβει τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν για τον covid και τα οποία καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

  Η τοποθέτηση αυτή του κ. Θεμιστοκλέους έγινε στην επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου με πλήρη ονομασία «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού Covid-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» που άρχισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

  Ο υφυπουργός, σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, είπε πως «η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ στην κοινή προμήθεια εμβολίων. Έχουμε παραλάβει και τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν και καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

  Οι εμβολιασμοί, σημείωσε, «προχωρούν με πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που περιμέναμε». Σχετικά με την πανδημία και την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» ανά έτος, ο υφυπουργός ανέφερε πως «η χώρα μας είναι περίπου στη μέση των χωρών-μελών της ΕΕ και των χωρών του δυτικού κόσμου». Σχολιάζοντας αναφορές βουλευτή για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων γιατρών, είπε πως «οι ιατροί αυτοί ήταν πολλοί λίγοι».

  Θεμιστοκλέους: Η ενιαία λίστα χειρουργείου δεν καταργεί τις επιλογές του ασθενή

  Για τη θέσπιση της ενιαίας ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Δεν αλλάζει τίποτα. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής. Δεν είμαστε εδώ για να ξηλώσουμε, αλλά πατάμε στην υπάρχουσα διάταξη και την αποκτηθείσα εμπειρία όλων αυτών των χρόνων. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά. Η λίστα είναι στο όνομα του χειρουργού, στην κλινική, στο νοσοκομείο, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι σχετικό».

  Με την ψηφιοποίηση και την τήρηση της κεντρικής πλατφόρμας, εξήγησε ο υφυπουργός ότι «αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί και παραμένουν για την ίδια επέμβαση από τις λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί. Επίσης, η ενιαία λίστα θα ενημερώνεται και για τα επείγοντα χειρουργεία. Σήμερα έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ