Πέμπτη 29.07.2021
More

  Θεμιστοκλέους: Σε 200.000 εμβολιασμούς με Johnson & Johnson εξετάζεται ένα περιστατικό

  «Παρά τον θόρυβο με το AstraZeneca, δεν έχουμε ακυρώσεις ραντεβού»

  Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

  Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν περιστατικά επιπλοκών στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο εμβόλιο ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε την Πέμπτη στο Mega ότι αυτή τη στιγμή «έχουν γίνει 200.000 εμβολιασμοί, εξετάζεται μόνο ένα περιστατικό».

  Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθούν ηλικιακοί περιορισμοί για τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε:

  «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα δεδομένα, όπως γίνεται με όλα τα εμβόλια. Δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δεν έχουν ηλικιακό περιορισμό για το Johnson & Johnson».

  Αναφερόμενος στην απόφαση να μην χορηγείται πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι και σε άλλες χώρες άλλαξαν τα ηλικιακά όρια.

  «Στο διάστημα μέχρι να αλλάξει η απόφαση της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca σώθηκαν ζωές- το δείχνουν όλα τα επιστημονικά μοντέλα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ένας στους πέντε θανάτους που είχαμε το προηγούμενο διάστημα λόγω κορωνοϊού ήταν στις ηλικίες 30-59 ετών και χάρη σε αυτούς τους εμβολιασμούς έχουν σωθεί ζωές».

  Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι η σύσταση είναι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, να κάνει και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα. «Πρώτον, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις ανοσία. Το mix & match έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει μεγάλες παρενέργειες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι σου δίνει ανοσία», εξήγησε.

  Παράλληλα τόνισε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι με τη δεύτερη δόση, όταν δεν υπήρξε πρόβλημα μετά την πρώτη, είναι «1,3 στο εκατομμύριο».

  Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι τις τρεις πρώτες ημέρες που «έχει ξεκινήσει ο θόρυβος» για το εμβόλιο της AstraZeneca «δεν έχουμε ακυρώσεις, υπάρχει κανονική προσέλευση» για τα ραντεβού.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ