Πέμπτη 30.05.2024
More

  YΠ. ΥΓΕΙΑΣ -Σχέδιο για πρόσβαση σε διατροφολόγους χωρίς οικονομικό κόστος

  Δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

  Δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας. Οι προβλέψεις άλλωστε είναι δυσοίωνες: έως το 2035 τέσσερις στους δέκα ενηλίκους στη χώρα μας θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης. Υπό τα πιεστικά αυτά δεδομένα, οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τη «δεξαμενή» των πολιτών που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό.

  Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως από τους πρώτους 4 εκατ. πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στον νέο θεσμό το 63% αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους.

  Σημαντικό «εργαλείο» όμως θα αποτελέσει και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των εξετάσεων θα είναι και η διερεύνηση του λιπιδαιμικού προφίλ του κάθε πολίτη καθώς και παράγοντες που συντελούν στο μεταβολικό σύνδρομο, που κατά κανόνα συνδέεται με την υπερβαρότητα και την παχυσαρκία.

  Ειδικό πρόγραμμα

  Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο που επεξεργάζεται η ομάδα της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, «συμμαχίες» θα αναζητηθούν στο σύνολο των γιατρών (του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα) που δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

  Σημαντική λεπτομέρεια του ίδιου σχεδίου άλλωστε είναι πως για τον σκοπό αυτόν δρομολογείται και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πώς να προσεγγίζουν τους ασθενείς όταν θίγουν το «ευαίσθητο» αυτό θέμα, πώς να αξιολογούν το κίνδυνο που διατρέχουν αλλά και πώς να καθοδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να αλλάξουν γενικότερα συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.

  Δωρεάν ραντεβού

  Ετσι και ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» (για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού), θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα με τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους, με τον θεράποντα ιατρό να «ξεκλειδώνει» τα δωρεάν ραντεβού εκδίδοντας σχετικό παραπεμπτικό. Καθώς δε η απώλεια βάρους είναι μια προοδευτική διαδικασία, το κράτος θα καλύπτει το κόστος για μία σειρά συνεδριών, που θα μπορούν να γίνονται διά ζώσης ή και μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.

  Επιπρόσθετα, το ίδιο σχέδιο προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια. Αναλυτικότερα, η φαρμακευτική παρέμβαση θα αφορά πολίτες με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) άνω του 40 – δείκτης που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται με πλήθος χρόνιων παθήσεων -, οι οποίοι παράλληλα πάσχουν από σοβαρά συνοδά νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια, στεφανιαία νόσο κ.ά.).

  Για να διαπιστώσει δε κανείς πόσο επιβαρυντική είναι η παχυσαρκία για την υγεία και κατ’ επέκταση για τα συστήματα Υγείας, αρκεί να αναλογιστεί πως στη χώρα μας κάθε χρόνο η νοσοκομειακή δαπάνη για την αντιμετώπιση των συνδεόμενων με αυτήν νοσημάτων υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ.

  Στο στόχαστρο και η παιδική παχυσαρκία

  Στο στόχαστρο όμως του υπουργείου Υγείας μπαίνει – και μάλιστα με προτεραιότητα – και η παιδική παχυσαρκία. Μάλιστα, αύριο (εκτός απροόπτου) αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία της Ελλάδας με τη UNICEF για την υλοποίηση του παράλληλου αυτού σχεδίου, που έχει κεντρίσει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

  Ο πληθυσμός στόχος αφορά περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά (ηλικίας 0-17 ετών), με τις παρεμβάσεις να είναι ειδικά διαμορφωμένες ανάλογα με τις αναπτυξιακές ικανότητες και ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας. Αναλυτικότερα, το σχέδιο χωρίζεται σε τρεις πυλώνες (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη), ξεκινώντας από την εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής (μαγειρεύοντας λ.χ. δίπλα σε γνωστούς σεφ) έως τη δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγο και την ιατρική υποστήριξη. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και η ίδρυση πρότυπου κέντρου στο Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο, που θα αξιολογεί τα προγράμματα και παράλληλα θα κάνει εξαγωγή τεχνογνωσίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ