Παρασκευή 04.12.2020
More

  Ανησυχητική η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας

  Η πορεία της πανδημίας και η δύσκολη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό μονοπώλησαν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

  Με την ΠΕ Ιωαννίνων να έχει μπει και τυπικά από τις 06.00 της Δευτέρας στο Επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου στον επιδημιολογικό χάρτη, ήταν απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό, μεγάλο μέρος της συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης που έγινε στο δημ. συμβούλιο, να είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη της πανδημίας.

  Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και στην πόλη των Ιωαννίνων όπως αποτυπώνεται από την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, ακόμη περισσότερο όμως ανησυχητική είναι εξαιτίας των συνθηκών πίεσης που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας, με το ΠΓΝΙ, να δέχεται τεράστιο φορτίο, που είναι δεδομένο, ότι στο εξής, δε μπορεί να το σηκώσει.

  Ο Δήμαρχος

  Σε αυτήν την πίεση αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ στην αρχική του τοποθέτηση κάνοντας λόγο για μία εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολη κατάσταση, αφού οι Μονάδες Λοιμωδών στο ΠΓΝΙ έχουν ήδη πληρότητα  90% επί του συνόλου των διαθέσιμων κλινών, που είναι 52.

  Η πρόταση του δήμου Ιωαννιτών, είναι να τεθεί σε λειτουργία το Πολυδύναμο του Χατζηκώστα για ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς ασθενείς έτσι ώστε να αποκτηθεί εμπειρία και να υπάρξει αποσυμφόρηση στις ΜΕΛ του Πανεπιστημιακού.

  Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στις δράσεις που ανέπτυξε ο δήμος για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την προστασία των εργαζομένων αλλά και δράσεις για τους πολίτες.

  Έτσι μεταξύ άλλων έχουν διανεμηθεί είδη ατομικής προστασίας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες ενώ έχει ενεργοποιηθεί και πάλι η τηλεφωνική γραμμή για την παροχή υποστήριξης  (παροχή φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης, νοσηλευτικές πράξεις) σε ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο.

  Στους παιδικούς σταθμούς γίνεται προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων, όπως προληπτικός έλεγχος γίνεται στους εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, στο Υπνωτήριο Αστέγων, στο Κέντρο Κοινότητας και στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.

  Ο δήμος προχωρά σε απολυμάνσεις όπου και όταν πρέπει ενώ στα σχολεία γίνεται σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση από τις καθαρίστριες.

  «Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι εφικτό. Με συνεργασία και υπομονή πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε το συντομότερο δυνατό να βγούμε από το «κόκκινο» και να μειώσουμε τα κρούσματα», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

  Επανέφερε την πρότασή του ο Θ. Μπέγκας

  Ο Θ. Μπέγκας επανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή του για θεσμική συνεργασία του δήμου με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κι άλλους επιστημονκούς φορείς, όπως για παράδειγμα ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

  Παράλληλα, μετέφερε την άποψη που έχει διαμορφώσει η τοπική κοινωνία πως στα Γιάννενα η ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται περισσότερο με μια “εμπειρική μέθοδο” χωρίς δηλαδή την ενεργό συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας.

  «Αφού εκφράσουμε το σεβασμό και τις ευχαριστίες μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχή μας που δίνει πραγματική μάχη με την πανδημία να σημειώσουμε ότι περνάμε δύσκολες μέρες, η κοινωνία διακατέχεται από αίσθημα ανασφάλειας σε σχέση με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχει για την εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή μας. Πρωτοβουλίες όπως αυτές της Τοπικής Κοινότητας Ιωαννίνων που σε συνεργασία με την 2η ΤΟΜΥ υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τον covid 19 αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει σε ευρύτερη κλίμακα και η δημοτική αρχή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Σχέδιο τοπικών παρεμβάσεων από την Τατ. Καλογιάννη

  Η Τατ. Καλογιάννη κατέθεσε την πρόταση της παράταξης για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, προσαρμοσμένο στις συνθήκες και απαιτήσεις του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τους ειδικούς.

  «Κινδυνεύουμε να δεχθούμε χειρότερα πλήγματα και σε επίπεδο υγείας και σε επίπεδο οικονομίας.

  Να δοθεί προτεραιότητα στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, στους υπαλλήλους του δήμου, στους χώρους φιλοξενίας ηλικιωμένων και  στους καταυλισμούς των μεταναστών.

  Να λάβουμε πρωτοβουλίες και να ζητήσουμε ειδική χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία. Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά:

  Να πραγματοποιούνται θερμομετρήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών κατά την είσοδό τους στα σχολεία.

  Να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του ΟΚΠΑΠΑ, ώστε να μπορούν οι δημότες και ειδικά οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης να υποβάλλονται σε τεστ covid-19 για να μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους χωρίς φόβο και χωρίς κόστος στις οικογένειες.

  Να υποστηρίξουμε ψυχολογικά τους ηλικιωμένους, οι οποίοι λόγω της πανδημίας έχουν χάσει την δυνατότητα της συντροφιάς στα ΚΑΠΗ.

  Να φροντίσουμε, τον επόμενο μήνα, για τον εμβολιασμό όλων των δημοτικών υπαλλήλων για την εποχική γρίπη καθώς και των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων στον δήμο», σημείωσε η κα Καλογιάννη.

  Οι άλλες παρατάξεις

  Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης στην τοποθέτησή του έκανε ειδική μνεία στις αντοχές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

  Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη ανέφερε ότι οι πολίτες των Ιωαννίνων είναι ανήσυχοι και απογοητευμένοι και εξέφρασε φόβους ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και στον τομέα της υγείας και της οικονομίας.

  Ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας κατήγγειλε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας ενώ υποστήριξε ότι βασική πηγή μετάδοσης και διασποράς του ιού, είναι οι εργασιακοί χώροι.

  Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας  στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η πόλη βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας και χρειάζεται συνεργασία και όχι στείρες καταγγελίες.

  Με την σειρά του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων και υπογράμμισε την ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ ώστε να αποφεύγεται η φημολογία.

  Καμία προσαύξηση από τη ΔΕΥΑΙ

  Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας στην τοποθέτησή του σημείωσε την ανάγκη της ενότητας στην τήρηση των μέτρων ώστε η πόλη να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ακολουθώντας τις οδηγίες, όπως είπε, μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως έγινε και την άνοιξη.

  Ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία προσαύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ που δεν έχουν εξοφληθεί ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία διακοπή νερού.

  Προβληματισμός για τη στάση του ΕΟΔΥ

  Απαντώντας και στην κριτική, αλλά και στις παρατηρήσεις και επισημάνσεις της αντιπολίτευσης και ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για την πανδημία, ο κ. Ελισάφ, διευκρίνισε, ότι σε κανένα σημείο της πανδημίας δεν στοχοποίησε κάποια πληθυσμιακή ομάδα, ούτε κάποια επιχείρηση. Επισήμανε προβλήματα που διαπιστώθηκαν και διαπιστώνονται συνεχώς και συντελούν στην αύξηση των κρουσμάτων.

  «Δεν είναι ο δήμος υπεύθυνος, ούτε έχει δικαιοδοσία να ελέγξει τις βιομηχανίες για την τήρηση ή μη των μέτρων», ανέφερε ο δήμαρχος.

  Για να απαντήσει τέλος και σε ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με το τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με τον κ. Χαρδαλιά πριν από 10 ημέρες.

  «Έγινε παρουσίαση της κατάστασης, εξηγήθηκε ο πολυπαραγοντικός δείκτης που αξιολογείται από τους επιδημιολόγους. Δεν μπορεί να παρέμβει ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο περιφερειάρχης σε τόσο σοβαρά θέματα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την επιστημονική επιτροπή χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση. Συζητήσαμε για τις ανάγκες των νοσοκομείων όπως και την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Αυτό που επισημάνθηκε είναι η ανάγκη της τήρησης των μέτρων», ανέφερε.

  Τέλος, ο κ. Ελισάφ για μία ακόμη φορά αναγνώρισε το πρόβλημα ολοκληρωμένης ενημέρωσης της κοινής γνώμης από τον ΕΟΔΥ που παρέχει τα στοιχεία. «Η επιλογή που έχει γίνει βγάζει την τοπική κοινωνία απ’ έξω. Επισημάνθηκε σε όλους τους αρμόδιους», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

  Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται την παραχώρηση οποιουδήποτε στοιχείου σχετικού με τις νοσηλείες ή την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πανδημία.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  14 νέα κρούσματα στην Ήπειρο-12 στα Ιωάννινα

  Στα 14 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

  1.667 νέα κρούσματα, 612 διασωληνωμένοι και 98 νεκροί

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Δωρεά οργάνων στο ΠΓΝΙ

  Λήψη οργάνων από αποβιώσασα δότρια πραγματοποιήθηκε στο ΠΓΝΙ

  Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων

   Οι εισηγήσεις των ειδικών, οι πιθανές ημερομηνίες

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.