Κυριακή 19.05.2024
More

    Αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

    Στις 24 Απριλίου συνεδρίασαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα μέλη του Δ.Σ του ΣΠΠΙ, τα οποία εξελέγησαν στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου, με μοναδικό θέμα την συγκρότηση σε σώμα.

    Το Δ.Σ. το οποίο θα διοικήσει τον ΣΠΠΙ  για τα επόμενα 2 έτη (2020-2022) συγκροτήθηκε ως εξής:

    1) Πρόεδρος Αδαμάντιος Ζώλας του Ελευθερίου (Δικηγόρος)

    2) Αντιπρόεδρος Νικόλαος Μπούκας-Ανέστης του Δημητρίου (Βιολόγος)

    3) Γραμματέας Κωνσταντίνος Σακκάς του Αντωνίου (Πολιτικός Μηχανικός)

    4) Ταμίας Απόστολος Κοκορδάτος του Μιχαήλ (Γεωπόνος)

    5) Μέλος Ελένη Σταύρου του Δημητρίου (Δικηγόρος)

    6) Μέλος Βασίλειος Κυριάκης του Παναγιώτη (Ιδ. Υπάλληλος)

    7) Μέλος Αλέξανδρος Ντάκης του Σπυρίδωνα (Τραπεζικός Υπάλληλος)

    Τέλος ο ΣΠΠΙ ζητά την άμεση απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Παρά τη γενική κατακραυγή εκ μέρους πολιτών, επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην ψήφιση του παραδίδοντας το περιβάλλον στα ιδιωτικά συμφέροντα.

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντοκτόνο αφού μεταξύ άλλων:

    • Καταργεί στην ουσία την προστασία των περιοχών Natura, ορίζοντας χρήσεις γης που τις καθιστούν επέκταση του αστικού χώρου,  δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων (εξορύξεις κλπ) εντός αυτών.
    • Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) που μέχρι τώρα ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί φορείς, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και επομένως στον έλεγχο και τις επιδιώξεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
    • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και σε ορισμένες περιπτώσεις και εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
    • Απλοποιεί και επιταχύνει  τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις  των επενδύσεων και των έργων (αιολικών, ΧΥΤΑ/Υ, εξορύξεων, υδροηλεκτρικών, εγκιβωτισμών ρεμάτων, καύσης σκουπιδιών και όλων των έργων που απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση). Μειώνει σημαντικά τις προθεσμίες γνωμοδοτήσεων καθιερώνοντας το θεσμό του «Ιδιώτη Αξιολογητή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετατρέποντας την όλη διαδικασία αδειοδότησης σε αδιαφανή και διάτρητη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ