Κυριακή 24.10.2021
More

  Αριστερή Παρέμβαση: Προϋπολογισμός λιτότητας και περικοπών

  Τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα για τον προϋπολογισμό έτους 2021 του Δήμου Ιωαννιτών

  Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:

  «Συζητώντας για τον προϋπολογισμό του 2021, χρειάζεται να δούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο συζητάμε.

  • Περιορίζεται το σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και επομένως και η χρηματοδότηση των τεχνικών προγραμμάτων από εθνικούς πόρους.

  • Συνεχίζεται να είναι σε ισχύ η υποχρέωση των ΟΤΑ για πλεονάσματα, τα οποία βέβαια θα προκύπτουν μόνο από την αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων.

  • Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) παραμένουν σταθεροί, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

  • Μέσα σε μια γενική εικόνα πρόθεσης ιδιωτικοποιήσεων βασικών τομέων του Δήμου, συνεχής μείωσης του μόνιμου προσωπικού σε μια σειρά από δημοτικές υπηρεσίες, καθήλωσης μισθών και ημερομισθίων, γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, έρχεται ο προϋπολογισμός να καθιερώσει την πολιτική – οικονομική κατάσταση που ζούμε.

  Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας και περικοπών. Δεν υπάρχει αναπτυξιακή πρόταση για τον Δήμο. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών – λαϊκών προβλημάτων που οξύνονται αυτήν την περίοδο και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Το ποσοστό των πάσης φύσεως τελών, φόρων κλπ που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες εξακολουθεί να παραμένει υπερβολικά υψηλό.

  Εμείς, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ», προτείνουμε και διεκδικούμε μια συνολική διαφορετική λογική για το ποια πρέπει να είναι η πολιτική του Δήμου, βάζουμε στην κοινωνία της πόλης των Ιωαννίνων και επιδιώκουμε να αποτελέσουν στόχοι πάλης του κινήματος, οι παρακάτω.

  • Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

  • Όχι στις αυξήσεις των τελών και φόρων, αλλά δραστική μείωση αυτών.

  • Αύξηση φόρων και τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις.

  • Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί.

  • Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών.

  • Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.

  • Άρνηση της όποιας επιτήρησης Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ. Να διαγραφεί το δημόσιο χρέος.

  Με βάση τα παραπάνω, θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό του 2021, διότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός που αντιμετωπίζει τους δημότες μόνο σαν υποκείμενα φορολόγησης και μόνο, δεν μπορεί να έχει τη συγκατάβαση, την ανοχή ή τη στήριξη κάποιου Δημοτικού συμβούλου. Ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να ισοσκελίσει από τη μια τις ανάγκες των πολιτών για εργασία, για ανέγερση νέων σχολείων, νέων νηπιαγωγείων, χώρων πρασίνου, χώρων άθλησης και από την άλλη την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας που ζουν στην πόλη μας.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ