Τρίτη 16.04.2024
More

  ΑΞΟΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ–ΚΑΚΑΒΙΑ -Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του έργου

  Με απόφαση του υπουργού Υποδομών ανακηρύχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος του αυτοκινητόδρομου

  Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών για την υλοποίηση του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, καθώς με χθεσινή απόφαση του υπουργού, Χρ. Σταϊκούρα, η εταιρεία Άβαξ, ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος.

  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, για το επόμενο δεκαήμερο τα σχήματα μπορούν να καταθέσουν προσφυγή, αλλά εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα ετοιμαστεί η σύμβαση, η οποία θα πάει προς υπογραφή. Να υπενθυμίσουμε πως η Άβαξ είχε αναδειχθεί μειοδότης με 17,50%.

  Το έργο αφορά την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με προαίρεση 76 εκατ. ευρώ. Ο οδικός άξονας, μήκους 70 χλμ., αποτελεί οδικό τμήμα του Δυτικού Άξονα και εντάσσεται στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας, ενώ πρόκειται και για τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου», ενός δικτύου οδικών αξόνων 1.500 χλμ. που θα απλώνεται από τη Βόρεια Ιταλία έως την Καλαμάτα, περνώντας από συνολικά οκτώ χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία).

  Το έργο περιλαμβάνει δυο υποτμήματα:

  – Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του AK Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χλμ νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται 6 Ανισόπεδοι Κόμβοι, εκ των οποίων ο ΑΚ Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 – Χ.Θ. 23+441) μήκους 1,47 χλμ., αποτελεί την Προαίρεση 1.

  – Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά. Με αρχή το πέρας του ΑΚ Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χλμ, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.

  Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον υπογραφεί έως το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι έτοιμο εντός του 2028.

  Βασίλης Λούπας

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ