Κυριακή 21.07.2024
More

  ΧΑΡΗΣ ΛΑΖΑΝΗΣ -«Μέτρα πριν έχουν νέα γενιά κόκκινων δανείων…»

  Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

  Η αντίστροφη μέτρηση για τα νοικοκυριά ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και δανειολήπτες άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για την αύξηση των επιτοκίων των δανείων τους.

  Η ακρίβεια μείωσε τα εισοδήματα. Αυτό,  σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, δημιουργεί πρόβλημα και στους συνεπείς δανειολήπτες να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους. Στην ουσία εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έρχεται δεύτερη γενιά υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

  Ο δικηγόρος Χάρης Λαζάνης εξήγησε ότι η κατάσταση αυτή – διαρκώς γίνεται χειρότερη- οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα γενιά κόκκινων δανείων.

  Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και αύξηση επιτοκίων, δεν αφήνουν περιθώρια στους δανειολήπτες να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.

  «Είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες που αναγκάζονται να δίνουν μεγαλύτερες δόσεις δανείων. Υπάρχουν πελάτες που είχαν δόση 450 ευρώ και ξαφνικά εκτοξεύτηκε στα 600 ευρώ. Δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα πριν να είναι αργά για πολλούς δανειολήπτες. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να προφυλάξει τους εκατομμύρια πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο κ. Λαζάνης.

  Την ίδια ώρα με την άνοδο των επιτοκίων δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις προμήθειες των τραπεζών. Ο κ. Λαζάνης όπως και πολλοί άλλοι δικηγόροι τελούν εν αναμονή των αποφάσεων που πρόκειται να παρθούν από τις συστημικές τράπεζες αλλά και την παρουσίαση του σχεδίου από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικής στήριξης των δανειοληπτών.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ