Κυριακή 04.12.2022
More

  Δίκτυο φυσικού αερίου με προοπτική για την Ήπειρο

  Δικαίωμα στο όνειρο της διασύνδεσης σε εύλογο χρονικό διάστημα με το δίκτυο φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού East Med διεκδικεί η Ήπειρος.

  Η υπογραφή της σύμπραξης για την κατασκευή του αγωγού μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας αποτελεί μία κορυφαία στιγμή για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, την κάλυψη μέρους των ενεργειακών της αναγκών και συνακόλουθα την προοπτική για την Ήπειρο, να αξιοποιήσει τη διέλευση του αγωγού από τα διοικητικά και γεωγραφικά της όρια.

  Αυτή τη φορά και οι συνθήκες, αλλά κυρίως οι τοπικές κοινωνίες φαίνονται περισσότερο ώριμες να αποδεχθούν ένα έργο κομβικής σημασίας, σε σχέση με τον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI, που ουδέποτε προχώρησε βάσει του σχεδιασμού, αφού προσέκρουσε σε γενικευμένες αντιδράσεις στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

  Η χάραξη όμως του East Med ακολουθεί τη χάραξη του ITGI για την περιοχή της Ηπείρου, από την οποία διέρχεται για να καταλήξει στη θέση «Φλωροβούνι» στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και από εκεί ποντίζεται στη θάλασσα και καταλήγει στην Ιταλία.

  Πριν τις διακρατικές υπογραφές που «έπεσαν» χθες το απόγευμα στην Αθήνα, προηγήθηκε η υπογραφή του προσυμφώνου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

  Με τα σημερινά δεδομένα το ενδεχόμενο αξιοποίησης του αγωγού και άρα χρήσης φυσικού αερίου μέσω διασύνδεσης για την Ήπειρο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό. Είναι όμως από την άλλη πολύ περισσότερο εφικτό να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα, ίσως ακόμη πιο σύντομα από την προοπτική χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως έχει συζητηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, μέσω δεξαμενόπλοιων που θα ελλιμενίζονται στην Ηγουμενίτσα.

  Η συμφωνία ΔΕΠΑ – Energean

  Λίγο πριν τη Διακρατική Συμφωνία που υπογράφεται εντός της ημέρας από τους Υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, η Energean και η ΔΕΠΑ υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, από τα κοιτάσματα της Energean στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, όπου η Energean ήδη επενδύει 1,7 δισεκ. $ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin, μέσω του FPSO “Energean Power”.

  Η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της IGI Poseidon, της κοινοπραξίας με την Edison S.p.A, η οποία αναπτύσσει τον υποθαλάσσιο Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας. Επιπλέον, κατέχει ηγετική θέση στην εμπορία φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

  Περισσότερες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων οι όροι, τα σημεία διάθεσης, η σύσταση του φυσικού αερίου, o ναυλωτής κλπ. θα συμφωνηθούν και θα καταγραφούν στη Συμφωνία για την Πώληση και Αγορά Αερίου (GSPA).

  Αμέσως μετά τη Συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε:

  «Με τη συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα – την πρώτη συμφωνία για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού EastMed – κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της εμπορικής βιωσιμότητας και, κατ΄ επέκταση, την υλοποίηση του έργου. Με την παρούσα Δήλωση Προθέσεων η ΔΕΠΑ προτίθεται να αγοράζει 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που αντιστοιχούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού».

  Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, δήλωσε:

  «Η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ συνιστά ορόσημο στην ανάπτυξη του αγωγού EastMed, o οποίος πλέον δεν έχει μόνο την υποστήριξη των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον σημαντικών πωλητών και αγοραστών φυσικού αερίου στην περιοχή. O αγωγός EastMed προσφέρει στην Energean μια πρόσθετη, σημαντική δυνατότητα για την πλήρη αξιοποίηση του FPSO «Energean Power», ετήσιας δυναμικότητας 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα και ανάπτυξη των εννέα αδειών μας στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

  Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμφωνία, η οποία είναι και η πρώτη εμπορική συμφωνία για την αξιοποίηση του αγωγού EastMed, και δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το κρίσιμο αυτό έργο, που θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, τους καταναλωτές και την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ