Σάββατο 27.04.2024
More

    Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών

    Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου εφιστά την προσοχή των πολιτών γύρω από το θέμα των απατών

    Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

    Τα τελευταία χρόνια και με την ευρεία χρήση του διαδικτύου, μας απασχολούν έντονα οι ηλεκτρονικές και διαδικτυακές απάτες.

    Οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι είναι πάρα πολλοί. Με βάση τις υποθέσεις που έχουν κληθεί οι υπηρεσίες μας να επιληφθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τις συχνότερες μορφές απάτης σε δύο κατηγορίες.

    Πρώτα, σε εκείνες όπου οι δράστες προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία των υποψήφιων θυμάτων τους όπως αριθμούς τραπεζικούς καρτών, κωδικούς PIN και πρόσβασης στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής, το γνωστό Internet banking.

    Οι συχνότεροι τρόποι για να το επιτύχουν αυτό είναι:

    • Με τη μαζική αποστολή μηνυμάτων ή στο e-mail ή στο κινητό, το οποίο δήθεν αποστέλλεται από την τράπεζα του αποδέκτη και τον καλεί να εισάγει τους κωδικούς του για να λυθεί δήθεν κάποιο πρόβλημα που υπάρχει με τον τραπεζικό του λογαριασμό.
    • Άλλοτε οι δράστες εντοπίζουν αγγελίες που έχουν αναρτήσει πολίτες στο διαδίκτυο για την πώληση προϊόντων, όπου τους τηλεφωνούν δήθεν ότι ενδιαφέρονται για την αγορά τους και τους προτρέπουν να τους αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία και κωδικούς για να τους καταθέσουν το αντίτιμο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
    • Τον ίδιο τρόπο μετέρχονται και όταν τηλεφωνούν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, όπου τηλεφωνούν δήθεν ότι ενδιαφέρονται για παράδειγμα να κάνουν κάποια κράτηση δωματίων και προκειμένου να καταθέσουν τα χρήματα, τους αποσπούν τα προσωπικά τους στοιχεία.

    Έχοντας λοιπόν οι δράστες στα χέρια τους τα στοιχεία πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, μεταφέρουν τα χρήματα που βρίσκονται εκεί σε άλλους, δικούς τους ή συνεργών τους. Δυστυχώς έχουν χαθεί με τον τρόπο αυτό σημαντικά ποσά, ακόμη και οικονομίες μας ζωής.

    Να πούμε με την ευκαιρία, ότι τέτοιου είδους απάτες χειρίστηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, καταφέρνοντας να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν αποκομίσει περίπου 1,4 εκ από τα θύματά τους.

    Μία άλλη κατηγορία απατών είναι αυτές που γίνονται στο πλαίσιο αγοραπωλησιών μέσω αγγελιών. Σε αυτές, οι παθόντες είτε έχουν αναρτήσει οι ίδιοι αγγελίες για την πώληση κάποιου προϊόντος το οποίο αποστέλλουν στον υποτιθέμενο αγοραστή χωρίς ποτέ να πάρουν τα χρήματά τους, είτε ως αγοραστές οι ίδιοι, προκαταβάλλουν τα χρήματα χωρίς ποτέ να παραλάβουν το προϊόν.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι: θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τον κάθε τρόπο ξεχωριστά για να προστατευθούν; Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι, εξάλλου οι μέθοδοι είναι αμέτρητες και θα επινοούνται νέες.

    Ο κόσμος, ακόμη και αν δεν έχει επαρκή γνώση της τεχνολογίας θα πρέπει να θυμάται βασικά πράγματα:

    1. Τα προσωπικά μας στοιχεία είναι σαν τα κλειδιά του σπιτιού μας. Ποτέ δε θα τα δώσουμε σε κάποιον άγνωστο.
    2. Καμία τράπεζα, κανένας οργανισμός, δε θα μας ζητήσει να τους γνωστοποιήσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία.
    3. Αν πρόκειται κάποιος να μας καταθέσει χρήματα στον προσωπικό μας λογαριασμό, αρκεί να του δώσουμε τον αριθμό IBAN και τίποτα άλλο. Μόνο αυτό.
    4. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι μας κατέθεσε χρήματα στο λογαριασμό μας, ελέγχουμε οι ίδιοι την κατάσταση του λογαριασμού. Έχει παρατηρηθεί οι δράστες να αποστέλλουν ψεύτικα παραστατικά ότι δήθεν έχουν καταβάλει τα χρήματα.
    5. Αποφεύγουμε να δίνουμε προκαταβολή για προϊόντα που δεν έχουμε δει οι ίδιοι.
    6. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάποιοι μας παρουσιάζουν μία εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση αγοράς ή επένδυσης που υπόσχεται μεγάλα και γρήγορα κέρδη.

    Έχοντας λοιπόν αυτές τις βασικές και απλές συμβουλές κατά νου, αποφεύγουμε σε μεγάλο βαθμό να πέσουμε θύματα απάτης.

    Αν φυσικά κάποιος αντιληφθεί ότι εξαπατήθηκε ή ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης, πρέπει αμέσως να το καταγγείλει στις αστυνομικές αρχές και να ειδοποιήσει την τράπεζά του.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ