Δευτέρα 22.07.2024
More

  Έλλειμμα σχεδιασμού και στρατηγικής πολιτικής

  Σε φάση αναμονής και αγωνίας για το ενδεχόμενο να επισυμβούν νέες αλλαγές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, εάν ο φημολογούμενος ανασχηματισμός βρει πεδίο εφαρμογής και σε αυτό το υπουργείο, βρίσκεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας.

  Το έλλειμμα σχεδιασμού και διαμόρφωσης μίας στρατηγικής πολιτικής που θα περικλείει τις βασικές στοχεύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, αντιμετωπίζοντας σε νέα βάση όλα τα προβλήματα, εξακολουθεί να παραμένει παρά την αλλαγή και στο υπουργείο και σε οργανισμούς όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων.

  Το ακόμη χειρότερο όμως είναι, ότι πριν καν στεγνώσει το μελάνι για τις αλλαγές που ήδη ανακοινώθηκαν μετά τις κινητοποιήσεις του χειμώνα, το ενδεχόμενο να μπει ένα πρόωρο τέλος που θα σηματοδοτήσει και μία νέα αρχή, είναι εξαιρετικά πιθανό.

  Σε αυτό το ενδεχόμενο αλλά κυρίως στην ανάγκη που υπάρχει, να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στη νέα ΚΑΠ αναφέρθηκε ο Χάρης Λιούρης, προειδοποιώντας πως τα στοιχεία ειδικά για την κτηνοτροφία είναι αμείλικτα και εξαιρετικά ανησυχητικά.

  «Προφανώς και περιμένουμε να δούμε εάν θα έχουμε νέα αλλαγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζουν. Όχι ότι και ο κ. Αυγενάκης έσκυψε πάνω από τα προβλήματα και έδωσε λύσεις, ειδικά στην κτηνοτροφία όπου τα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι εισαγωγές κρέατος το 2023 έφτασαν το 1,6 δις ευρώ και αυτό από μόνο του αποδεικνύει, ότι η κτηνοτροφία αργοσβήνει. Ειδικότερα όμως αν δεν υπάρξει άμεσα λύση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Αν αυτά δεν ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2024 θα επιβληθεί πρόστιμο 450 εκ. που θα το πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιούρης. Ερωτηθείς σχετικά για το αν μετά τις αλλαγές στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό προς το καλύτερο και αν έχουν ομαλοποιηθεί οι πληρωμές στους παραγωγούς, η απάντηση ήταν αρνητική τόσο από τον κ. Λιούρη όσο και από τον κ. Τασιούλα. «Ούτε ήξεραν τι ποσά πήραν το 2023, ούτε ξέρουν τι ποσά μένει να πάρουν οι δικαιούχοι το επόμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τασιούλας.

  Δηλώσεις ΟΣΔΕ

  Στο μεταξύ, πολλές αλλαγές παρουσιάζει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024, τις οποίες αλλαγές παρουσίασε εκ μέρους της Ένωσης ο κ. Τασιούλας. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και στα νέα γραφεία της Ένωσης στην Κρύα, όπως όμως και στο προηγούμενο κτίριο στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν όμως μία σειρά προβλημάτων και αλλαγών όπως ανέφερε ο κ. Τασιούλας στις οποίες αλλαγές οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

  «Για τα ενοικιαστήρια αγροτεμαχίων λαμβάνονται υπόψιν οι αλλαγές που έχουν επισυμβεί μέχρι 31 Μαΐου και αυτές θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που θα πρέπει να επισυνάπτεται τιμολόγιο πώλησης για παραγωγή το λιγότερο 900 κιλά το στρέμμα ή 4 τόνους το στρέμμα για όσους κάνουν ενσύρωση και τα στοιχεία να αναρτώνται στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου και θα διασταυρώνονται. Τέλος, για τις μεταβιβάσεις ζωικού κεφαλαίου, αυτές προσμετρώνται αν έχουν γίνει μέχρι 31 Μαΐου», ανέφερε ο κ. Τασιούλας.

  Αλλαγές και στους «Νέους Αγρότες»

  Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών» με την πρόσκληση να αναμένεται να βγει στον αέρα τον προσεχή Νοέμβριο, έχοντας ήδη όμως γίνει η προδημοσίευση για τις προϋποθέσεις. Υπάρχουν τέσσερις βασικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα που συνοψίζονται στις εξής:

  Το όριο ηλικίας από το 41ο έτος πηγαίνει στο 46ο έτος. Το ύψος της ενίσχυσης για τη φυτική παραγωγή φτάνει τις 30.000 ευρώ ενώ για την κτηνοτροφία και τις ορεινές – μειονεκτικές περιοχές ανέρχεται σε 42.500 ευρώ. Υπάρχουν τροποποιήσεις για τις τυπικές αποδόσεις των καλλιεργειών και τέλος, βάση υπολογισμού θα είναι η δήλωση ΟΣΔΕ του 2024 και όχι του προηγούμενου έτους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ