Δευτέρα 12.04.2021
More

  Ένα ακόμη βήμα για τα Led

  Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την προγραμματική σύμβαση με το δήμο Ιωαννιτών.

  Την εκτίμηση, που προκύπτει μετά βεβαιότητας, όπως ανέφερε, ότι η τιμή στην οποία θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού στο δήμο Ιωαννιτών, θα πέσει κάτω από τα 9,5 εκ. ευρώ, από τα 19,1 που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός, έκανε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου ο Αλ. Καχριμάνης.

  Η επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους μόνο των συμβούλων της περιφερειακής αρχής, την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Ιωαννιτών, με τον περιφερειάρχη να είναι ο εισηγητής του θέματος στη συνεδρίαση κάνοντας μία αναλυτική παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο προέκυψαν τα αντικειμενικά στοιχεία της μελέτης για τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων και κυρίως για το κόστος του ηλεκτροφωτισμού.

  Όπως εξήγησε απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κων. Κωτσαντή, η τιμή εκκίνησης για τον δήμο Ιωαννιτών αρχίζει μετά την αρχική έκπτωση του 50% επί του αρχικού προϋπολογισμού ήτοι λίγο πάνω από τα 9,5 εκ. ευρώ.

  «Δηλαδή ο ανάδοχος θα πρέπει να δώσει προσφορά 50% και άνω», εξήγησε για να προσθέσει πως «από αυτήν την υπόθεση κερδίζει ο δήμος Ιωαννιτών».

  Αναφορικά με την επιλογή να γίνει ο διαγωνισμός μέσω Σ.Ε.Α. και όχι με ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι αυτό το υπέδειξε το αρμόδιο Υπουργείο, για να  προσθέσει ότι υπάρχει πλέον η εκκρεμότητα να ετοιμαστεί η διακήρυξη, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο διαγωνισμό.

  «Σκοπός του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης  του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού οδικού δικτύου του δήμου Ιωαννιτών. Ειδικότερα, το έργο συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων, ήτοι στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας με σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, στην αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν στις υποδομές οδοφωτισμού του εν λόγω οδικού δικτύου και σε λοιπά συνοδά έργα, στην αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.  Στο πλαίσιο της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης, η περιφέρεια Ηπείρου ενεργεί ως φορέας ωρίμανσης και δημοπράτησης του έργου μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, της διαδικασίας προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας του φακέλου του έργου, καθώς και των προπαρασκευαστικών της υπογραφής των συμβατικών κειμένων διαδικασιών για κάθε υποέργο».

  Τέλος, ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι όλα τα στάδια του διαγωνισμού ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η αντικατάσταση του οδοφωτισμού είναι ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες εργασίες, τις οποίες δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας μόνες τους οι υπηρεσίες.  Πρόσθεσε δε, ότι οι δήμοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA, δεν επιβαρύνονται με δανεισμό, ο οποίος αφορά αποκλειστικά τον ανάδοχο.

  Ένταση με Ριζόπουλο

  Ο περιφ. σύμβουλος Σπ. Ριζόπουλος ενημέρωσε το Σώμα, ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θα αποχωρήσει μετά τη συζήτηση του θέματος του οδοφωτισμού, ενημερώνοντας και για την ψήφο του στα υπόλοιπα θέματα. Πριν αποχωρήσει όμως από την τηλεδιάσκεψη έκανε λόγο για «παρωδία» που πρέπει να σταματήσει, αναφερόμενος στις τηλεδιασκέψεις, και αντιπαραβάλλοντας αυτές, με τον συνωστισμό στη γέφυρα της Πλάκας με τον Πρωθυπουργό, όπως είπε.

  Άμεσα, ο κ. Καχριμάνης απάντησε λέγοντας, ότι δε μπορεί κανείς περιφερειακός σύμβουλος να γελοιοποιεί τον θεσμό των συλλογικών οργάνων, ενώ αναφορικά με τις συνεδριάσεις, υποστήριξε, ότι ακολουθούνται κατά γράμμα, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ