Τετάρτη 29.05.2024
More

  Ένα μέρος της οφειλόμενης τιμής στον Βασίλη Χαρίση

  Ένα μικρό μόνο μέρος της οφειλόμενης τιμής που πρέπει να του αποδοθεί από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, αποτέλεσε η εκδήλωση στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης για τον Βασίλη Χαρίση, που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

  Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Βασίλης Χαρίσης – (Ανα)πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας», είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση που σφράγισε με το έργο και τις παρεμβάσεις του τη φυσιογνωμία της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής στη μεταπολεμική περίοδο και μέχρι τις μέρες μας, με τη δράση του να συμπεριλαμβάνει μελέτες νεόδμητων κτιρίων δημοσίου χαρακτήρα (κτίρια: ΕΗΜ, Τουριστικού περιπτέρου, κ.ά), μελέτες τεκμηρίωσης – αποκατάστασης αρχαίων και βυζαντινών μνημείων (αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Ιερά Μονή Δουρούτης Ιωαννίνων, κ.ά.) και μελέτες διαμόρφωσης και ανάπλασης ιστορικών τόπων (Δωδώνη, Σούλι κ.ά.). Κομβικής σημασίας ωστόσο, θεωρείται η συμβολή του στη θεσμοθέτηση πλαισίου προστασίας των παραδοσιακών οικισμών και κυρίως του Ζαγορίου, ζήτημα που είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

  Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες ενότητες:

  Ι. Παραδοσιακοί οικισμοί

  ΙΙ. Αναστήλωση

  ΙΙΙ. Πόλη

  Στην εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου φιλοξενείται και η έκθεση, παρέστησαν μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος αρχιτέκτονα με τη σύζυγό του, Σοφία να μιλά με συγκίνηση για τον σύζυγο, τον πατέρα, τον παππού, τον αρχιτέκτονά και συγγραφέα, που πάντα ήθελε να ασχολείται με την ουσία και όχι την επιφάνεια των πραγμάτων.

  Πριν τις ομιλίες από την επιστημονική κοινότητα για το έργο και την προσφορά του Βασίλη Χαρίση στο επιστημονικό πεδίο, χαιρετισμό απηύθυναν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Χουλιαράς, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, η πρόεδρος της ΕΗΜ Αικ. Λιάμπη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάν Τσίγκρος και εκ μέρους του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, ο Κων. Βλάχος.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ