Κυριακή 23.06.2024
More

  Εντείνεται ο διάλογος για το νέο Επιμελητηριακό Μέγαρο

  Η τοποθέτηση του Ιωάννη Μήτση και οι προτάσεις του

  Συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση για την προοπτική νέου κτιρίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

  Ο Ιωάννης Μήτσης, Α’ Αντιπρόεδρος και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο Γιάννης Μήτσης», δημοσιοποίησε την τοποθέτησή του στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στις 21-09-2022 με τις θέσεις και απόψεις της παράταξής του σχετικά με την αγορά νέου κτιρίου.

  Η τοποθέτηση

  Όπως αναφέρει εισαγωγικά:

  «Κοινή επιδίωξη και στόχος όλων των διοικήσεων του Ε.Ι. μέχρι σήμερα ήτανε η κατασκευή ενός επιμελητηριακού μεγάρου πολλαπλών χρήσεων το οποίο θα προσέδιδε επιπλέον κύρος και καταξίωση με πλήρη αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών κλπ, ανταποδοτικών υπηρεσιών στα μέλη μας, δημιουργώντας στις εγκαταστάσεις και μόνιμο εκθεσιακό κέντρο κλπ, αίθουσες εξυπηρέτησης των μελών μας.

  Έχουν γίνει από όλες τις διοικήσεις πολλές συζητήσεις, τοποθετήσεις, απόψεις και είναι αλήθεια ότι καταβάλλαμε προσπάθειες για εξεύρεση οικοπέδου και ανέγερση Επιμελητηριακού Μεγάρου, δεν ευοδωθεί δε η προσπάθεια λόγω προβλημάτων μεταβίβασης του οικοπέδου από τον Δήμο Ιωαννιτών, πάντα ο ορίζοντας όλων ήτανε και είναι η ανέγερση και όχι η αγορά κτηρίου.

  Διότι, δεν υπάρχει κανένα κτήριο έτοιμο που να πληρεί τις προδιαγραφές επιμελητηριακού μεγάρου πολλαπλών χρήσεων, αυτό είναι κοινή πεποίθηση όλων και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ούτε από τον κ. Δημητρίου που στις προεκλογικές του εξαγγελίες αναφέρει Κατασκευή επιμελητηριακού κτιρίου πολλαπλών χρήσεων». Και συνεχίζει:

  «Ο κ. Δημητρίου από τον πρώτο μήνα της θητείας του συγκεκριμένα στις 8-4-2019 στη Δ.Ε. και στις 22-4-2019 στο Δ.Σ. του επιμελητηρίου ζήτησε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αρχιτεκτονικού σχεδίου μακέτας, με σκοπό την κατεδάφιση και την ανέγερση ΝΕΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ στην σημερινή ιδιοκτησία του επιμελητηρίου επί της οδού Χαρ. Τρικούπη & Οπλ. Πουτέτση, όπου και εγώ με την παράταξη μου το ψηφίσαμε αναμένοντας παρ’ όλες τις ενστάσεις να δούμε το νέο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ.

  Μετά από 2 μήνες στις 3-7-2019 ο κ. Δημητρίου έστειλε επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για εκτέλεση τεχνικών έργων του Ε.Ι., του απάντησαν αναρμόδια τον παρέπεμψαν στην Περιφέρεια Ηπείρου, εστάλη έγγραφο και του απάντησαν στις 20-10-2020, δηλαδή μετά από ένα χρόνο και 1 μήνα ότι λόγω φόρτου εργασίας της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (2020) δεν υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος, αναφέροντας εξέταση μελλοντικής συνεργασίας.

  Στις 2-9-2021, δηλαδή ένα χρόνο μετά ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε τη Δ.Ε. για την πορεία διαδικασιών ζητώντας εξουσιοδότηση για διερεύνηση νέου κτιρίου στην περιοχή Ιωαννίνων.

  Και συνεχίζει ο κ. Μήτσης, μεταξύ άλλων και θέτει μία σειρά από ερωτήματα, όπως μεταξύ άλλων:

  «1) Γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου καθυστέρησε ένα χρόνο να απαντήσει και γιατί ο κ. Δημητρίου, ενώ είναι περιφερειακός σύμβουλος, δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του αιτήματος, όταν οι συναντήσεις του με τον περιφερειάρχη είναι συχνές;

  2)Γιατί ο κ. Δημητρίου καθυστέρησε άλλον έναν χρόνο τουτέστιν 2 χρόνια καθυστέρηση, να ενημερώσει την Δ.Ε.,  για την ανέγερση του επ/κού μεγάρου;».

  Και συνεχίζει στην τοποθέτησή του ο κ. Μήτσης:

  «Στις 8-11-2021 στην Δ.Ε. 25, θέμα 14 έχουμε: ‘Πορεία διαδικασιών για νέο κτίριο του ΕΙ’, στην οποία ο κ. Δημητρίου μας ενημέρωσε ότι επιλέχτηκαν εταιρείες από το Μητρώο του Ε.Ι. και ζητήθηκε να στείλουν πιθανές λύσεις και μας ζήτησε εκ νέου εξουσιοδότηση για περαιτέρω διερεύνηση. Φυσικά το καταψήφισα λέγοντας ότι με βάση τα υπάρχοντα κτήρια θα μπορούσαμε να κάνουμε νέο κτήριο και όχι να ψάχνουμε για νέο ή να προβούμε στην ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου.

  Το θέμα ξαναήρθε  στην Δ.Ε. στις 10-2-22, 13-9-22 και στις 20-9-22, όπου ορίστηκε επιτροπή μόνο από άτομα της παράταξης Δημητρίου και στις 20-9-22 μας ζητήθηκε έγκριση έγγραφης ειδικής διαβεβαίωσης της Δ.Ε. ότι το Ε.Ι. δεν διαθέτει επαρκείς ιδιόκτητους χώρους για την στέγαση και κάλυψη των υπηρεσιακών του αναγκών και την επίτευξη των σκοπών, στην οποία καταψήφισα για τους λόγους που ανέφερα και για τους παρακάτω:

  Αγαπητοί συνάδελφοι, διοικούμε ένα Ν.Π.Δ..Δ. και οφείλουμε όλες οι αποφάσεις να τεκμηριώνονται τόσο από Νομικής πλευράς όσο και από ηθικής και να επιτυγχάνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το επιμελητήριο.

  Στην προκειμένη περίπτωση, για αγορά νέου κτιρίου με απ’ευθείας ανάθεση με βάση το νομό έπρεπε τουλάχιστον να προβούμε:

  1)Σε μελέτη σκοπιμότητας από εξειδικευμένα άτομα ή από το Τεχνικό επιμελητήριο στην οποία θα αποτυπώνεται η υπάρχουσα κτηριακή υποδομή του Ε.Ι. με τις αντίστοιχες παρατηρήσεις καθώς και τα κριτήρια για αγορά νέου κτιρίου της τάξης 1.500.000 – 2.000.000 Ευρώ. Τα οφέλη ή τη ζημία που θα έχει το Ε.Ι. την εκμετάλλευση των υπαρχόντων κτιρίων και οτιδήποτε άλλο στοιχείο ώστε να μορφώσουμε γνώμη και να οριστικοποιήσουμε εάν συμφέρει ή όχι η αγορά.

  2) Να προβούμε σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για επιλογή κτηρίου με βάση τις προδιαγραφές που ζητάμε.

  3) Να υπάρξει τριμελής διαπαραταξιακή επιτροπή για την παρακολούθηση, την εξέλιξη και την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας.

  Η αγορά του νέου κτιρίου μέχρι σήμερα αγαπητοί συνάδελφοι είναι απόρροια ενεργειών μόνο του κ. Δημητρίου που σημαίνει ενός ανδρός αρχή και όχι απόρροια μιας επιτροπής».

  «Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω το σημερινό θέμα και καλώ όλο το σώμα  να πράξει το ίδιο για το καλό του επιμελητηριακού θεσμού και του επιχειρηματικού κόσμου που εκπροσωπούμε», κατέληξε ο κ. Μήτσης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ