Παρασκευή 12.07.2024
More

  Η «επιστροφή» για τα κλεμμένα εκθέματα στην Πωγωνιανή

  Ήταν Μεγάλη Παρασκευή πριν από έξι χρόνια, όταν οι κάτοικοι της Πωγωνιανής, μεταξύ αυτών και πολλοί ετεροδημότες και απόδημοι που είχαν επιστρέψει στο χωριό για τις ημέρες του Πάσχα, έμειναν άναυδοι, όταν διαπίστωσαν την κλοπή κειμηλίων και εκθεμάτων από αγνώστους που είχε συμβεί στο Λαογραφικό Μουσείο της Πωγωνιανής.

  Ένας θησαυρός της θρησκευτικής, ιστορικής και της λαογραφικής παράδοσης του τόπου και της ευρύτερης περιοχής είχε «κάνει φτερά» χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό, με τους δράστες να εξαφανίζονται στο σκοτάδι με τα κλοπιμαία, μεταξύ των οποίων στολίδια από πωγωνίσιες στολές, στολισμένες πωγωνίσιες κεφαλές και το πιο σημαντικό ιστορικό έκθεμα, την πιστόλα του οπλαρχηγού Μάρκου Μπότσαρη που έζησε για χρόνια ως αρματωλός του Αλή Πασά στον Κακόλακκο, πριν συμβάλλει με τον αγώνα του και τη ζωή του στην παλιγγενεσία του έθνους.

  Η Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε άμεσα τις Αλβανικές αρχές και οι δράστες συνελήφθησαν στη γειτονική χώρα, ενώ εντοπίστηκε και το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων.

  Για την επιστροφή τους όμως στην Πωγωνιανή και στο Λαογραφικό Μουσείο, χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια καθώς έπρεπε πρώτα να βρεθεί τρόπος συνεργασίας, να ταυτοποιηθούν τα αντικείμενα και να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την επιστροφή τους.

  Η ώρα αυτή έφτασε και τα πολύτιμα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου της Πωγωνιανής επεστράφησαν την Τρίτη σε μία λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Στην τελετή παρευρέθησαν από τις ελληνικές αρχές ο Εισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μάστακας, ο Γεώργιος Ζώντος από το γραφείο του Εισαγγελέα, οι κυρίες Βασιλική Παπαγεωργίου και Βασιλική Σακελλιάδη αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτισιτκών Αγαθών του υπ. Πολιτισμού, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημ. Σαχαρίδης, ο Γεν. Εισαγγελέας Αργυροκάστρου Petrit Cano, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αργυρόκαστρου Ardian Çipa, ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στελ. Κουκουλάρης και τα μέλη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής Σταύρος Παπαδόπουλος και Αθανάσιος Κιτσώνας αντίστοιχα.

  Ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης  που παρέλαβε τα κειμήλια ως εκπρόσωπος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής μιλώντας στο ITV στάθηκε στη σπουδαιότητα της επιστροφής των κειμηλίων αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των αρχών και υπηρεσιών των δύο χωρών, έστω κι αν για να τελεσφορήσει η διαδικασία και να επιστραφούν τα κλοπιμαία, χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια. Μία επιστροφή όμως σημαντική και για έναν συμβολικό λόγο καθώς συνέπεσε χρονικά με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής, το 1914.

  «Αποδείχτηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των αρχών γειτονικών χωρών μπορεί να συμβάλει στη φύλαξη των συνόρων και στην προστασία από μικρά ή μεγαλύτερα εγκλήματα.

  Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει τη φιλία και την καλή γειτνίαση, μεταξύ των  δύο λαών, που ξεκινά από δω από τα σύνορα, που είμαστε δίπλα-δίπλα με κοινά προβλήματα και επιδιώξεις. Η επιστροφή των κειμηλίων λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς θα εκτίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο, που αποτελεί το σημαντικότερο έργο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και περιμένει επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά ό,τι προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας, τον πολιτισμό και την ιστορία των παππούδων μας», ανέφερε ο κ. Κουκουλάρης.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ