Κυριακή 27.11.2022
More

  Η γοητεία του ορεινού τοπίου

  Η απουσία χιονιού που αφαίρεσε τη δυνατότητα ολοκληρωμένης λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων του Ανηλίου και του Μετσόβου επηρέασε σε ένα βαθμό την επισκεψιμότητα των ημερών στον κορυφαίο ίσως τουριστικό προορισμό του χειμώνα στην Ήπειρο.

  Παρόλα αυτά χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που επέλεξαν το Μέτσοβο για τις ημέρες των Χριστουγέννων και λιγότερο της Πρωτοχρονιάς, με τις ενδείξεις ωστόσο για το τριήμερο των Θεοφανείων να είναι περισσότερο ενθαρρυντικές.

  Το Μέτσοβο πάντως, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κ. Τζαφέας, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, παραμένει έτοιμο και πανέμορφο, για να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, αλλά και τους διερχόμενους που το επιλέγουν για μία ολιγόωρη στάση.

  Υψηλές πληρότητες και στο Ζαγόρι

  Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για την εποχή, χωρίς χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις, αλλά μόνο με τον ισχυρό παγετό να δημιουργεί κάποια προβλήματα στις μετακινήσεις βοήθησαν στο να καταγραφούν υψηλά ποσοστά στις πληρότητες των καταλυμάτων και στο δήμο Ζαγορίου.

  Ο δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος μετέφερε την ικανοποίηση των επαγγελματιών του τουρισμού στα καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης από την αυξημένη επισκεψιμότητα, που είχε σαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών από τα νησιά του Αιγαίου.

  Πόλος έλξης τα μνημεία της Κόνιτσας

  Από τις πλέον αδικημένες περιοχές των Ιωαννίνων, πρωτίστως εξαιτίας λαθών των φορέων της περιοχής κατά κύριο λόγο και μάλιστα σε διαχρονικό επίπεδο, η Κόνιτσα κατέγραψε ικανοποιητικές πληρότητες τις ημέρες των εορτών.

  Ειδικότερα τις ημέρες των Χριστουγέννων σε συνδυασμό και με το τουρνουά Χάντμπολ που έγινε θεσμός πλέον και φέρνει εκατοντάδες αθλητές και συνοδούς για ένα τετραήμερο στην περιοχή, οι πληρότητες άγγιξαν το απόλυτο.

  Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Εξάρχου, οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους επαγγελματίες του τουρισμού μπορούν να φέρουν την περιοχή σε τέτοιο σημείο που να θεωρείται ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός τα επόμενα χρόνια.

  «Έχουν γίνει πολλά λάθη διαχρονικά στην περιοχή και από τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματίες. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να μην έχει η Κόνιτσα ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα Λαογραφικό Μουσείο και να μην υπάρχει διασύνδεση των υφιστάμενων μνημείων, με τα πακέτα των τουριστικών γραφείων. Λειτουργεί το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, ενώ δεν έχουν αξιοποιηθεί τα αξιόλογα μουσουλμανικά μνημεία, που είναι μέρος της ιστορίας μας. Οφείλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας και να ξεπεράσουμε κάποια σύνδρομα που μας κράτησαν πίσω», ανέφερε ο κ. Εξάρχου που προανήγγειλε και θετικές εξελίξεις το 2020 σχετικά με την λειτουργία του Μουσείου Μαστόρων της Πέτρας στην Πυρσόγιαννη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ