Τρίτη 18.06.2024
More

  Η σημασία της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού

  Ο κ. Τσίγκρος στάθηκε στην σημασία της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού

  Τις αλλαγές που προωθούνται μετά την σχετική τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σχολίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάννης Τσίγκρος με δηλώσεις του στο ITV.

  Ο κ. Τσίγκρος στάθηκε στην σημασία της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και οι διατάξεις του θα είναι  μεταβατικού χαρακτήρα. Η σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Μαΐου μέχρι και τα τέλη του 2025.

  Με βάση τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα έχουν κλιμακωτή διάρθρωση για συντελεστή 0,8 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χτίζεται επιπλέον ένας όροφος. Για συντελεστή από 0,8 έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα και για τις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το επιτρεπόμενο ύψος θα είναι επιπλέον 3 μέτρα.

  Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, σημειώνεται ότι η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο που ως όρος συνιστά καθεαυτόν δυσμενή μεταβολή των συνθηκών, δύναται να υποστηριχθεί ότι οδηγούν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής και κατ’ επέκταση σε τρωτότητα των επικείμενων οικοδομικών αδειών.

  Τέλος, ρωτήθηκε και για τους προσεισμικούς ελέγχους που θα διενεργηθούν σε κτήρια όλης της χώρας ενώ το ΤΕΕ θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλη την διαδικασία.

  Μετά την μεγάλη άσκηση στην Κρήτη που οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν σκέψεις ώστε ασκήσεις ανάλογης κλίμακας να γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίγκρος στην περιοχή μας δεν έχουμε σεισμούς μεγάλου μεγέθους και τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά θα ξεκινήσουν έλεγχοι σε δημόσια κτήρια και στην περιοχή μας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ