Σάββατο 04.02.2023
More

  Ήρθε η ώρα των πληρωμών… για την ενιαία διαχείριση απορριμμάτων

  Τις εισφορές που θα καταβάλουν οι δήμοι της Ηπείρου, στον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων κλήθηκαν να ψηφίσουν στην πρώτη συνεδρίαση τους οι αιρετοί.

  Οι αποφάσεις δύσκολες, μιας και μιλάμε για χρήματα που θα αυξηθούν με τον δημότη να πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη!

  Ωστόσο, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί προ καιρού και κανείς δεν μπορεί να πει πως
  είναι «κεραυνός εν αιθρία» μιας και όλοι γνώριζαν ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση
  κοστίζει! Ο πρόεδρος του Φορέα και δήμαρχος Ζηρού κ. Νίκος Καλαντζής αλλά και ο
  αντιπρόεδρος Θωμάς Μπέγκας συνέταξαν την πρόταση που συνοδευόταν από πίνακες, αλλά και όλα όσα προβλέπει η ΚΥΑ τα οποία και εξήγησαν ήρεμα και αναλυτικά στους δημάρχους καλώντας τους να προχωρήσουν για να τρέξουν όλες οι επόμενες ενέργειες
  που χρειάζονται προετοιμασία.

  Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και ειδικά οι πίνακες που αποτυπώνουν με συγκεκριμένα ποσά τι θα πληρώσει ο κάθε δήμος προκάλεσαν αντιδράσεις από αιρετούς με τις πιο έντονες να προέρχονται από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο που ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι «δεν θα ψηφίσει» και λίγο μετά την τοποθέτησή του αποχώρησε από την συνεδρίαση.

  Στο μεταξύ, αιρετοί έθεσαν ζητήματα αναφορικά με το κόστος αλλά και το σοβαρό θέμα της ολοκλήρωσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις σταθμοί και απομένουν άλλοι τόσοι οι οποίοι πρέπει να λειτουργήσουν το καλοκαίρι.

  «Λευκό» ψήφισε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης που έθεσε και εκείνος μια σειρά από προβληματισμούς, ενώ ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας ζήτησε να βγαίνει η τιμή ανά νομό.

  Εν τέλει, υπήρξε έγκριση και δόθηκε «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι επόμενες
  ενέργειες από πλευράς του Φορέα που έχει μπροστά του πολλές δράσεις αλλά θέλει να προχωρήσει σε ένα κοινό σχέδιο αφού η γενική αρχή- προέδρου και αντιπροέδρου, είναι πως με την πολιτική αυτή «δημιουργούμε μια οικονομία κλίμακος με οφέλη για όλους».

  Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης που ήταν πολύωρη, ο πρόεδρος του Φορέα αλλά και ο αντιπρόεδρος εξήγησαν όλα τα στοιχεία και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν για την ανακύκλωση αλλά και τα τελικά ποσά που αυξάνονται για τους δημότες και σύντομα θα γίνουν ορατά στους λογαριασμούς.

  Καλαντζής και Μπέγκας εξήγησαν ότι επρόκειτο για αποφάσεις που ορίζει η Κοινή Υπουργική απόφαση που καλεί τους Ενιαίους Φορείς να πράξουν τα δέοντα!

  Ο κ. Καλαντζής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης προέβη σε δηλώσεις
  και εξήγησε τι σημαίνει για τους Δήμους και φυσικά για τους δημότες η απόφαση που
  πάρθηκε.

  «Είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνει το συμβούλιο για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουμε σαν δήμοι προς τον Φορέα και τα λειτουργικά έξοδα του Φορέα
  Διαχείρισης Απορριμμάτων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» είπε για να συνεχίσει: «Υπήρξε ευρεία πλειοψηφία. Προχωράμε στην έγκριση του προϋπολογισμού. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι ότι υπάρχει καλό κλίμα διότι τα απορρίμματα είναι αρμοδιότητα του Α βαθμού αυτοδιοίκησης και δεν μπορεί να περιμένει. Επίσης, ξέρουμε τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε στα επόμενα χρόνια.

  Να επισημάνω ότι η διαχείριση των απορριμμάτων εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Εμείς και άλλη μια περιφέρεια. Πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που υπάρχει καθώς οι δημότες για την ολοκληρωμένη διαχείριση πληρώνουν περισσότερο από εκείνους που
  τα θάβουν», υπογράμμισε.

  Οι ΣΜΑ το κλειδί…

  Αναφορικά με την ολοκλήρωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης που είναι και το μεγάλο
  ζητούμενο για πολλούς απομακρυσμένους δήμους που τώρα αδυνατούν να μεταφέρουν στα απορρίμματα στο Εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι, ο κ. Καλαντζής είπε: «Οι σταθμοί μεταφόρτωσης είναι το κλειδί και απαραίτητη υπηρεσία που πρέπει να λειτουργήσει για να μπούμε σε τροχιά μικρού κόστους για τους Δήμους. Κατασκευάζονται από την περιφέρεια και πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν. Οι δήμοι που δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στους ήδη υπάρχοντες ΣΜΑ αιμορραγούμε οικονομικά για να τα μεταφέρουμε στο εργοστάσιο. Ευελπιστούμε να λειτουργήσουν τον Ιούλιο με μειωμένη τιμή, το κόστος του εργοστασίου όπως και τα άλλα κόστη είναι γνωστά, αυτό που μένει να συμπιέσουμε
  είναι η μεταφορά στους ΣΜΑ».

  Τελικά τι θα πληρώσουν οι δήμοι;

  Το δια ταύτα έχει πάντα να κάνει με χρήματα! Ενδεικτικός είναι ο πίνακας που δημοσιεύεται και φαίνεται τι θα πληρώσει ο κάθε δήμος. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ερωτηθείς είπε: «Να μπούμε σε ακριβή νούμερα δεν μπορούμε. Ο κανονισμός τιμολόγησης δουλεύει απολογιστικά στο τέλος του χρόνου ανάλογα με τις ποσότητες. Πάμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση, 35 ευρώ συν το εργοστάσιο. Νομίζω ότι θα είναι το κόστος αυτό που θα καταλήξουμε. Ανάλογα και με τις ποσότητες που θα διαχειριστούμε».

  Αντιδράσεις στην ΚΥΑ;

  Όσον αφορά σε αντιδράσεις που διατυπώθηκαν ο κ. Καλαντζής έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό που έκαναν είναι να αποτυπώσουν τις ποσότητες του 2019 και να εξηγήσουν τι προβλέπει η ΚΥΑ. «Η ΚΥΑ δεσμεύει όλους τους φορείς να εφαρμόσουμε αυτή τη πολιτική. Συμφωνούσε ή διαφωνούσε κάποιος είναι θέμα μαθηματικό. Μπαίνουμε στον γενικό κανόνα όσο μεγαλύτερη η ποσότητα τόσο μικρότερο το κόστος», είπε ενώ αναφορικά με τις «βολές» για τις αντιμισθίες που ακούστηκαν από αιρετούς απάντησε: «Οι αντιμισθίες είναι ψηφισμένες όπως και οι αποζημιώσεις των μελών».

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ