Τρίτη 18.06.2024
More

  Και ακριβά και δυσεύρετα τα διαμερίσματα

  Στα ύψη συνεχίζουν να είναι οι τιμές ενοικίων των διαμερισμάτων, καταγράφοντας αυξήσεις

  Στα ύψη συνεχίζουν να είναι οι τιμές ενοικίων των διαμερισμάτων, καταγράφοντας αυξήσεις ενώ την ίδια ώρα είναι τρομερά δύσκολο να βρει κάποιος μεγάλο διαμέρισμα στο κέντρο των Ιωαννίνων αλλά και εκτός αυτού.

  Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς από την μια τα υψηλά ενοίκια «καταπίνουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς,  ενώ από την άλλη τα περισσότερα διαμερίσματα είναι μικρά –δυάρια και γκαρσονιέρες- με αποτέλεσμα μια οικογένεια να κάνει αγώνα για να βρει διαμέρισμα.

  Οι περισσότεροι κάτοχοι μεγάλων διαμερισμάτων επιλέγουν εδώ και χρόνια να τα «σπάσουν» σε μικρότερα και να τα νοικιάσουν κυρίως σε φοιτητές ή να τα χρησιμοποιήσουν για βραχυχρόνια μίσθωση.

  Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον με τα μικρά διαμερίσματα- που νοικιάζονται σήμερα «χρυσάφι» καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί εάν και κατά πόσο θα επηρεαστεί η ενοικίασή τους η ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

  Ήδη, το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων καταγράφει απώλειες από την ΕΒΕ και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα επηρεαστεί εκ νέου το Ίδρυμα από την λειτουργία ιδιωτικών ιδρυμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

  Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεόδωρος Μπάσιος εξηγεί ότι αναμένεται να υπάρξει αλλαγή του τοπίου με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς ικανός αριθμός φοιτητών μεγάλων αστικών κέντρων ενδέχεται εξαιτίας του κόστους σπουδών σε άλλη πόλη να αποφασίσουν να σπουδάσουν στην πόλη τους σε Ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

  Και τι κάνουμε;

  Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί δεν μειώνουν τα ενοίκια ώστε η πόλη να παραμείνει θελκτική για τους φοιτητές; «Δεν διαφαίνεται ορατό τέτοιο σενάριο μείωσης των ενοικίων στα μικρά σπίτια», απαντά ο κ. Μπάσιος που επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει η συνολική αντιμετώπιση του θέματος της στέγασης ειδικά των φοιτητών.

  Και ακριβά και δυσεύρετα …

  Όπως προαναφέραμε τα διαμερίσματα -είτε μικρά είτε μεγάλα-είναι δυσεύρετα. Ο κ. Μπάσιος ερωτηθείς εξηγεί ότι λύσεις θα δώσουν δυο προγράμματα. Το ένα είναι το «ανακαινίζω και νοικιάζω» και το άλλο αυτό της «κοινωνικής αντιπαροχής». Σύμφωνα με τον πρόεδρο τα δυο αυτά προγράμματα αναμένεται να βοηθήσουν αλλά όχι να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης στέγης και των ακριβών ενοικίων.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ