Πέμπτη 22.04.2021
More

  «Καμπανάκι κινδύνου» μετά τις πρώτες εκτιμήσεις

  Η αποκατάσταση των ζημιών και φυσικά η προστασία των συμπολιτών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση των 5,6 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για τις περιοχές του Καναλακίου και της Πάργας.

  Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και διαδικασίες γίνεται προσπάθεια, να αντιμετωπιστούν τα κυρίαρχα προβλήματα σε μία χρονική συγκυρία ιδιαίτερη, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των μέτρων πρόληψης που καλούνται όλοι να εφαρμόσουν.

  Ωστόσο, μία πρώτη εκτίμηση του τεχνικού κόσμου της Ηπείρου, μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου που με κλιμάκιο από την Π.Ε Πρέβεζας βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, είναι πως έχει ήδη σημάνει ένα καμπανάκι κινδύνου γιατί από τις κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες να κατοικηθούν, η συντριπτική πλειονότητα ανήκει στις νεόδμητες.

  Αυτό σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ι. Τσίγκρο έχει ήδη δημιουργήσει αίσθηση και ανησυχία, γιατί αποτελεί μία σοβαρή ένδειξη πως δεν έχει εφαρμοστεί ο αντισεισμικός κανονισμός.

  Ο κ. Τσίγκρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως και σε αυτήν την περίπτωση, αλλά και σε άλλες του πρόσφατου παρελθόντος αποδεικνύεται πως οι μελέτες των μηχανικών δεν εφαρμόζονται στην πορεία, ειδικά όταν οι κατοικίες γίνονται με αυτεπιστασία.

  «Η ουσία είναι ότι κάποιοι παίρνουν τις μελέτες στα χέρια τους και στην πορεία ξεχνούν το μηχανικό. Το φαινόμενο είναι ενεργό, θα πρέπει όμως να συζητήσουμε σοβαρά το αμέσως επόμενο διάστημα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζονται οι μελέτες και φυσικά για το πως θα πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι πριν μία οικοδομή παραδοθεί προς χρήση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ δηλώνει τη διάθεσή του να παρέμβει με έμπειρους συναδέλφους στην αποτίμηση της κατάστασης και την εκτίμηση των βλαβών. «Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά ταυτόχρονα προτείνουμε στους κατοίκους που τα κτίρια τους παρουσιάζουν σημαντικές ρωγμές, να απευθυνθούν σε συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς, που θα εκτιμήσουν σε πρώτη φάση, αν είναι δυνατή η χρήση τους, μέχρι την απόσβεση του σεισμικού φαινομένου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ