Παρασκευή 23.02.2024
More

  Κλειστά τα καταστήματα την Τετάρτη

  Ο Εμπορικός Σύλλογος απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, επιστροφή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

  «Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα, μένοντας σιωπηλοί μέσα στο μαγαζί. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το εισόδημά, για το μέλλον των επιχειρήσεών μας. Για ακόμα μια φορά μας λένε να κάνουμε υπομονή, να σφίξουμε και άλλο το ζωνάρι. Για ακόμα μια φορά εμείς, ο λαός, καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο. Ξέρουμε καλά ότι οι συνθήκες που ζούμε δεν είναι κάποιο «φυσικό φαινόμενο» που μας χτύπησε. Τα μονοπώλια και οι ανταγωνισμοί τους φταίνε για αυτά που βιώνουμε. Για τους πολέμους, την ενεργειακή φτώχεια και την ανασφάλεια. Οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, φέρνουν πολιτικές που στηρίζουν μόνο τους μεγάλους. Αυτές οι πολιτικές μας οδηγούν στη φτώχεια, στην ανασφάλεια. Αυτοί είναι ένοχοι και εμείς τα θύματα», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Πραμαντιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στην πόλη, τονίζοντας πως αποδεικνύονται ψεύτικα τα λόγια για τουριστική ανάπτυξη «για όλους». «Πέρα από λίγους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η τουριστική ανάπτυξη ευνοεί μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα που απορροφούν όλη την κίνηση. Η πολυδιαφημιζόμενη “αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης”, το μόνο που φέρνει, είναι αυξήσεις στα ενοίκια και το κόστος συντήρησης των επιχειρήσεών μας. Με χρήματα των φόρων μας και των δημοτικών τελών πραγματοποιούνται παρεμβάσεις που πάλι θα ευνοήσουν τους ισχυρούς του Τουριστικού κλάδου και τα μονοπώλια του εμπορίου. Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε ριζώσει μέσα στα μαγαζιά μας. Δουλεύουμε 12 και 14 ώρες την ημέρα για να μας μένει ένα μεροκάματο στην καλύτερη περίπτωση. Τα ψίχουλα που έδωσαν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια απλά καθυστερούν το προδιαγεγραμμένο τέλος των μικρών επαγγελματιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.

  Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι ακόμη η γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς και άμεση ρύθμιση των χρεών, διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας, επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

  Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο Μηχανοτεχνιτών Φανοποιών & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων. «Έχουμε φωνή και ήρθε η ώρα ακουστεί», τόνισε εκ μέρους του Σωματείου ο Βαγγέλης Βλάχος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ημίμετρα ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ