Δευτέρα 24.06.2024
More

  Κοινό των Ηπειρωτών: Επερώτηση για το δημογραφικό

  Απαντήσεις σχετικά με τις προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου προς την ΕΝΠΕ στο πλαίσιο συγκρότησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό, ζητά με επερώτησή της προς την Περιφερειακή Αρχή η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής των Ιωάννη Στέφο.

  Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της Επερώτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (με το πρόγραμμα Talent Booster Mechanism) χαρτογράφησε τις Περιφέρειες της Ευρώπης που βρίσκονται σε κίνδυνο ταχείας συρρίκνωσης εργατικού δυναμικού, με χαμηλά ποσοστά πληθυσμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  και φυγής των νέων (ειδικευμένου και ανειδίκευτου δυναμικού) και τις κατέταξε σε δύο κατηγορίες: τις κόκκινες περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη έντονα το πρόβλημα (Πελοπόννησος και Ιόνια Νησιά) και τις κίτρινες περιοχές που εκτιμάται ότι σύντομα θα περιέλθουν στην ίδια κατάσταση (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία).

  «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της πρόσφατης πρόσκλησής της, ενέκρινε τις αιτήσεις των Περιφερειών Πελοποννήσου και Θεσσαλίας σε προγράμματα άμεσης τεχνικής υποστήριξης για την ανάλυση των στοιχείων, προτεινόμενων λύσεων και ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση του σχετικού ζητήματος. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ζήτησε προ διμήνου μέσω της ΕΝΠΕ τις απόψεις των Περιφερειών της χώρας για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για το δημογραφικό ζήτημα, σύμφωνα με τους προκαθορισμένους άξονες της διαβούλευσης, ως ένα ζήτημα πολυδιάστατο. Ως προς τους κοινωνικούς άξονες, στην έκθεση του έτους 2022 του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, καταγράφονται για την Περιφέρεια Ηπείρου μέτρα για τη στήριξη της Οικογένειας και των Ευπαθών Ομάδων. Ως προς τους άξονες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της περιοχής, θα πρέπει να υφίσταται και να υλοποιείται ένα σύνολο δραστικών μέτρων, με απώτερο σκοπό τη διάχυση της αύξησης του εισοδήματος στο κοινωνικό σύνολο με σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία.

  Ερωτάται, επομένως,  η Περιφερειακή Αρχή:

  1. Ποιες είναι οι προτεινόμενες προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου που υποβλήθηκαν στην ΕΝΠΕ για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό ζήτημα και ιδιαίτερα ως προς τους άξονες της «Ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού» και της «Προώθησης της Ανάπτυξης», με έμφαση στην απασχόληση των νέων ανθρώπων.

  2. Ποιες είναι οι περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο δημογραφικό κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Ηπείρου (αγροτική, ορεινή, ακριτική περιοχή) και αφετέρου τη συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού.

  3. Αν η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υποβάλει αίτηση για λήψη τεχνικής βοήθειας στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Talent Booster Mechanism – Pillar2” το οποίο αφορά τις Περιφέρειες της Ευρώπης που βρίσκονται σε κίνδυνο μετανάστευσης στις ηλικίες 15-39», καταλήγει η Επερώτηση.

  Ψήφισμα για την Παλαιστίνη

  Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» επίσης σε ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης του Παλαιστινιακού λαού εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση κατάπαυση κάθε στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος του άμαχου πληθυσμού και τον τερματισμό της Γενοκτονίας και του εκτοπισμού. Ακόμη, ζητά την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους δοκιμαζόμενους Παλαιστίνιους, την απεμπλοκή της χώρας μας από το συντελούμενο έγκλημα και την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής ΟΗΕ στις 10 Μαΐου 2024 και την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής του 2015. «Το παρόν κείμενο – ψήφισμα αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που μετρά τουλάχιστον 35.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 14.000 παιδιά τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες εκτοπισμούς από τη Ράφα, εξαθλίωση,  πείνα και τρομοκρατία για έναν δοκιμαζόμενο λαό, που θυμίζει άλλες μαύρες εποχές».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ