Παρασκευή 29.03.2024
More

    «Λουκέτο» σε αρτοποιεία λόγω των αυξήσεων

    Δραματική η κατάσταση στον κλάδο

    Λουκέτο έβαλαν τους τελευταίους μήνες στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου οκτώ αρτοποιεία, κάποια από τα οποία μάλιστα με παράδοση και λειτουργία δεκαετιών, και με τους ιδιοκτήτες τους, να βρίσκονται λίγα χρόνια, μακριά από το να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη.

    Η κατάσταση στον αρτοποιητικό κλάδο είναι δραματική και σίγουρα όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Αρτοποιών η χειρότερη από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα, πολύ χειρότερη μάλιστα και από τα δύσκολα πρώτα χρόνια της μνημονιακής κρίσης της δεκαετίας του 2010.

    Μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν βάλει λουκέτο περισσότερα από 200 αρτοποιεία, χωρίς η επιδεινούμενη κρίση, να αφήνει εκτός της κατάστασης αυτής και τα αρτοποιεία της επαρχίας και των Ιωαννίνων. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου μάλιστα που διαχρονικά θεωρείται ως η «μητρόπολη» της αρτοποιίας, λόγω της μακράς παράδοσης των Ηπειρωτών αρτοποιών που ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν αρτοποιεία στην Αθήνα, δε μπορεί πλέον να αντέξει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεόδ. Σίνδρος και αυτό αποτυπώνεται σε ολοένα περισσότερα κλειστά καταστήματα.

    Ακόμη όμως και από εκείνα τα αρτοποιεία που παραμένουν σε λειτουργία, ένα ποσοστό 85% συσσωρεύει χρέη και από αυτά ένα ποσοστό τουλάχιστον 15% δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Σίνδρος τόνισε, ότι η κατάσταση θυμίζει «συνθήκες πολέμου» με τα αρτοποιεία να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις πρώτες ύλες να έχουν διπλασιαστεί και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

    «Ακόμη και αν πει κάποιος σήμερα, ότι ανεβάζει κι άλλο την τιμή του ψωμιού, που κι αυτό θα γίνει, δεν πρόκειται να κρατηθεί γιατί οι αυξήσεις στο κόστος είναι πολλαπλάσιες. Μόνο αν διπλασιαστεί η τιμή στο ψωμί μπορεί κάποιος να αντέξει, αλλά τότε δε θα υπάρχει κανείς να αγοράσει», ανέφερε ο κ. Σίνδρος. Οι αρτοποιοί ζητούν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες επιδοτήσεις καλύπτοντας την αύξηση του ενεργειακού κόστους αφενός, να μειώσει το ΦΠΑ στο ψωμί στο 6% και τέλος να προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

    «Και η Κυβέρνηση και η κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθούν, ότι δεν είναι απλό να κλείνει ένα αρτοποιείο, αλλά συμπαρασύρει και μία ολόκληρη αγορά με συνεργάτες, προμηθευτές, παραγωγούς, και φυσικά τους εργαζόμενους. Αναγκαστήκαμε να απολύσουμε υπαλλήλους που δουλεύουν χρόνια μαζί μας και έχουν εξειδίκευση για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος», ανέφερε ο κ. Σίνδρος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ