Κυριακή 21.07.2024
More

  Μάχη με το χρόνο για την ανάπλαση της πλατείας

  Μια μάχη με το χρόνο θα κληθεί να δώσει ο ανάδοχος εργολάβος του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου, για μία σειρά λόγων που είτε προϋπήρχαν και δεν είχαν προβλεφθεί ακριβώς, είτε προέκυψαν στην πορεία.

  Το βέβαιο είναι πως με τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ιωαννιτών, αλλά και της ομάδας των μελετητών που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και η δική τους πρόταση είναι αυτή που θα υλοποιηθεί, όλα μοιάζουν περισσότερο έτοιμα, ώστε οι εργασίες να επαναρχίσουν εντός του καλοκαιριού.

  Το αν αυτό θα είναι σύντομα και πόσο θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες των στατικών μελετών που με βάση τη σύμβαση αποτελούσαν υποχρέωση του αναδόχου και όχι των μελετητών στο στάδιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

  Η «Ε» επικοινώνησε με τον Παύλο Βλαστό, επικεφαλής της ομάδας των μελετητών που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας που μας επιβεβαίωσε, ότι έχουν κληθεί αρκετές φορές για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί των αλλαγών που πρόκειται να γίνουν ή σχεδιάζονται, ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι συνθήκες κα τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην πορεία ή ακριβώς για να μην προκύψουν άλλα προβλήματα και το έργο να υλοποιηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

  Τρεις βασικές αλλαγές

  Επί της ουσίας, οι βασικές αλλαγές που προκύπτουν από τις συζητήσεις μεταξύ Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και του αναδόχου, με τη συμμετοχή και των μελετητών της ανάπλασης, είναι τρεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις στατικές μελέτες για την στήριξη των φωτιστικών σωμάτων που πρόκειται να τοποθετηθούν στην πλατεία και τα οποία λόγω του μεγάλου ύψους και του βάρους τους, θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια ως προς την έδρασή τους στην οροφή ουσιαστικά του υπόγειου χώρου στάθμευσης.

  Η δεύτερη αλλαγή αφορά στις απολήξεις των δύο κλιμακοστασίων από και προς το υπόγειο πάρκινγκ, όπου στο πλαίσιο του έργου θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες σκυροδέτησης, επομένως όπως έχει πει σε δηλώσεις του και σε συνεδριάσεις της Δημ. Επιτροπής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κων. Γκόγκος, θα χρειαστεί να κλείσει για κάποιο διάστημα ο χώρος στάθμευσης, για λόγους ασφαλείας. Αυτό όμως προϋποθέτει, ότι θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του χώρου στάθμευσης και για το ακριβές διάστημα που αυτό θα παραμείνει κλειστό, όπως όμως και για την κάλυψη των διαφυγόντων κερδών από τη μη λειτουργία της επιχείρησης.

  Η τρίτη αλλαγή αναφέρεται στο σιντριβάνι που περιλαμβάνεται στη μελέτη και στο οποίο θα γίνουν αλλαγές ως προς το βάθος του σε σχέση με το αρχικώς προβλεπόμενο. Δεν προκύπτει θέμα αλλαγής του σημείου στο οποίο έχει σχεδιαστεί όπως μας επιβεβαίωσε ο κ., Βλαστός, αλλά για λειτουργικούς λόγους συμφωνήθηκε να γίνει πιο ρηχό από την αρχική πρόβλεψη.

  Γ. Αρλέτος: «Πλέον δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα»

  Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα – Νέα Εποχή» Γ. Αρλέτος, πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών έργων μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ITV, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις λόγω των μελετών εφαρμογής και των στατικών μελετών που αποτελούσαν υποχρέωση του αναδόχου. «Οι μελετητές στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν έκαναν γεωτρήσεις αλλά έμειναν στο πλαίσιο των απαιτήσεων του διαγωνισμού, όπως προβλεπόταν. Διαπιστώθηκε πράγματι ένα πρόβλημα με τη μόνωση του χώρου στάθμευσης, όπου τα υλικά μόνωσης είναι γερασμένα πλέον, αλλά θεωρώ, ότι αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

  Οι στατικές μελέτες με βάση τη σύμβαση, ήταν υποχρέωση του αναδόχου. Θεωρώ, ότι πλέον δεν υφίσταται κάποιο τεχνικό θέμα και μπορούν πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες», ανέφερε ο κ. Αρλέτος. Αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή ως προς την απώλεια των 5 εκ. ευρώ που ήταν διασφαλισμένα ως ποσό χρηματοδότησης του έργου μέσω ΕΣΠΑ ο κ. Αρλέτος αντέκρουσε το επιχείρημα, λέγοντας πως το έργο ανάπλασης της πλατείας εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με προϋπολογισμό 5,2 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 100.000 περίπου και αυτό γιατί όπως σημείωσε, υπήρξαν τροποποιήσεις ως προς την προοπτική σύνδεσης του χώρου με τον πάρκο Κων. Μπέγκα στην ανατολική πλευρά της πλατείας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ